Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Човек на ГЕРБ влезе в "Мини Марица-изток"

Бившият депутат от ГЕРБ Андон Андонов е влязъл на 20 август в борда на държавното енергийно дружество "Мини Марица-изток", установи проверка на в."БАНКЕРЪ" в информационната система "Дакси". Той заема мястото на друг партиен кадър - назначения в края на ноември 2013-а е Васил Самарски, който е председател на БСП за област Стара Загора и председател на групата общински съветници в Казанлък. Според "Дакси" местният червен функционер е един от двамата собственици на събирателното дружество "Вис Виталис - Самарски и с-ие", което стои зад казанлъшката телевизия "Прес ТВ".

Андон Андонов бе част от парламентарната група на ГЕРБ в 42-ото Народно събрание. Завършил е ВМЕИ - Варна със специалност "Електроенергетика" и целият му 33-годишен професионален стаж е минал в "Мини Марица--изток", като изключим престоя му в парламента. Именно Андонов няколко пъти призоваше ексенергийния министър Драгомир Стойнев да промени методиката, по която се определя цената на горивото, добивано в държавния комплекс, но апелите му така и не бяха чути.

Интересното е, че в момента Андонов е пети в старозагорската листа на партията на Бойко Борисов за предстоящите парламентарни избори. Ако бъде избран за депутат, той ще трябва да избира между шефското място в мините с парламентарната банка.

Другите двама членове на борда поне засега запазват местата си. Председател е назначеният в началото на тази година Георги Златев, който дотогава бе заместник изпълнителен директор и член на борда на директорите на "Брикел". Брикетната фабрика е собственост на регистрираната на Сейшелските острови "Молер корп", зад която се твърди, че стои бизнесменът Христо Ковачки.

В последните дни на кабинета "Орешарски" - на 16 юли, в борда на мините бе прехвърлен и Георги Христозов вместо Иван Йончев, който от своя страна зае мястото на Христозов в управата на АЕЦ "Козлодуй".

Официално в управата на Българския енергиен холдинг влезе през седмицата служебният заместник-министър на икономиката и енергетиката Антон Павлов, сменил там Христозов.

Междувременно на 18 август в Търговския регистър е внесено решение, подписано от Драгомир Стойнев, с което се увеличава капиталът на АЕЦ "Козлодуй" от 153 855 570 на 165 606 860 лева. Въпросните 11 751 290 лв. са остатъкът от нетната печалба на дружеството за 2013-а след отчисляване на 70-процентен дивидент, или 27.4 млн. лв. за енергийния холдинг. За целта АЕЦ "Козлодуй" ще емитира 1 175 129 обикновени поименни акции с номинал 10 лв., като всички те трябва да бъдат записани от БЕХ.

Капиталът на ТЕЦ "Марица-изток 2" също се увеличава - с близо 1.6 млн. лв., като холдингът отново ще запише цялата емисия от 159 073 акции с номинал 10 лева.

Миналата седмица в Търговския регистър бе вписано и решението на БЕХ да намали капитала на "Булгаргаз" с 50 млн. лв. - до 206.2 млн. лв., чрез обезсилване на над 51 млн. обикновени поименни акции с номинал 1 лев. Според официалните документи причината за това действие е "покриване на част от реализираните финансови загуби".

 

Под лупа

 

Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) започва мащабна проверка на Националната електрическа компания по заповед на вицепремиера по икономическите въпроси Екатерина Захариева. Поводът са сигнали, че избирателно е плащала на част от длъжниците си. Досега НЕК дължи над 2.9 млрд. лв. на производители на ток, доставчици и банки. Загубата й за 2013-а е близо 146 млн. лева.

Facebook logo
Бъдете с нас и във