Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Чобанов: Бизнесът излиза от стреса

Бизнесът в България излиза от стреса и започва да мисли за инвестиции, каза в Търговище министърът на финансите Петър Чобанов. Той и главният изпълнителен директор на Българската банка за развитие Димо Спасов се срещнаха с представители на бизнеса в региона.

Министър Чобанов смята, че след евроизборите икономическата обстановка ще се успокои и ще видим инвестициите, които да подкрепят растежа.

"Бизнесът започва да излиза от този стрес, започва да се чувства по-спокоен, което беше споделено и на днешната среща. Бизнесът мисли вече за инвестиции", каза финансовият министър.

По думите му редица показатели се подобряват от началото на годината, включително всеки месец се наблюдава подобряване на бизнес климата. "Имаме дори подобряване на бизнес климата в строителството, тоест дори тази част, която най-много претърпя ударите на кризата", каза Чобанов. Той допълни, че се увеличава и оборотът в търговията на дребно, и промишленото производство, както и че се повишава потребителското доверие.

"Мисля, че можем да говорим вече за едно малко по-добро икономическо оживление, което ще даде своите резултати в по-голям икономически растеж", смята финансист номер едно.

Чобанов напомни, че според доклад на ЕК се очаква увеличението на вътрешните инвестиции да е дори по-голямо от родните прогнози. "Вече има и външно доверие, че бизнес средата се събужда, че в България се случват инвестиции", каза още финансовият министър.

На срещата с представителите на бизнеса в Търговище бяха представени и възможностите на Българската банка за развитие.

Facebook logo
Бъдете с нас и във