Банкеръ Daily

Председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев:

Чистотата на въздуха не трябва да е заложник на изборите

Днес, 19 юли, за пореден път бе разгледана Наредбата за нискоемисионните зони в София. Отново нито един съветник, с изключение на представителите на групата на ГЕРБ-СДС, не подкрепи доклада за въвеждане на нискоемисионни зони в централната градска част на столицата. Създаването на нормативния документ е едно от изисквания на Софийски градски съд за ограничаване на замърсяването на въздуха в София.

Предложението има за цел да се намалят източниците на замърсяване, като се ограничи движението на определена екологична група превозни средства в зони от централната градска част:

Става дума за следните зони:

Зона „Малък ринг“ – между булевардите . „Васил Левски“, „Патриарх Евтимий“, „Ген. Скобелев“, „Сливница“ и улица „Опълченска“.

Зона „Голям ринг“ – оградена от булевардите „Сливница“, „Данаил Николаев“, „Ситняково“, „П.Яворов“, ул. „Атанас Дуков“, бул. „Х.Ибсен“, бул. „П. Ю. Тодоров“, бул. „И.Е. Гешов“ и бул. „Константин Величков“.

Първото ограничение ще обхване само малкия ринг на градския център, като плановете са да влезе в сила от 1-ви декември 2022 г. и ще важи за най-замърсяващите автомобили от първа екологична група. Това са автомобилите, които нямат екологичен стандарт. Ограниченията за влизане в големия градски ринг ще започнат да важат от края на 2025-а година.

По предварителните данни през малкия ринг на градския център преминават 171 079 превозни средства за 24 часа, а през големия ринг - 304 911 превозни средства за денонощие. Ограниченията ще важат през зимния период и ще засягат автомобилите с нисък екологичен стандарт, които отделят повече вредни емисии .

Въвеждането на зони с ниски емисии е разпространена и ефективна мярка, която много европейски столици и големи градове прилагат като мярка в борбата с мръсния въздух.

Председателят на СОС Георги Георгиев е отбелязал, че не може да разбере защо колегите от останалите политически групи не подкрепят приемането на наредбата. Той е категоричен, че чистотата на въздуха не трябва да става заложник на дребни сметки за евентуалните предстоящи предсрочни парламентарни избори.

Facebook logo
Бъдете с нас и във