Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

Чистачки на кастинг при Дянков

Тоалетната хартия на управниците се плаща от джоба на данъкоплатците

По-скъпи чистачки, сапуни, тоалетна хартия и препарати ще има за държавните сгради. На тези мисли навеждат отворените на 7 август оферти в търга за избор на фирми, които ще чистят през следващите две години министерствата по екологичен начин.


Конкурсът беше обявен в края на юни от Централния орган по обществените поръчки, чийто принципал е министърът на финансите Симеон Дянков. За разлика от миналата година, когато в надпреварата се включиха едва пет фирми, и то без сериозен опит, сега кандидатите са девет. Интересното е, че този път участват и големи почистващи агенции, отказали се от предното наддаване заради некомпетентно написаните условия. Рамкови споразумения обаче ще бъдат подписани само с шест компании, след което отделните министерства ще решават коя точно от тях да предпочетат.


Сред претендентите са обединението Оптима - Ним В, в което влизат варненската Оптима (с управител Миглена Петрова Куртева-Консулова), и едноличният търговец Ним В Надежда Василева. Търговецът е познат от търга през 2011-а за почистването на административните сгради, когато той и още четири малки фирми си разделиха държавните пари. С изключение на Асенко, останалите три: Фасилит оптимум България, Джиза БГ, управлявано от Джермано Вигано , и едноличният търговец Пламекс - Пламен Михайлов, са отново на линията.


Да лъскат работните места на държавните чиновници искат и Бориван на Борис Борисов и Донка Янкова, П. Дусман (собственост на немската Дусман Сървис Холдинг ГмбХ и с управител Васил Попов) и Комекс РМ (собственост на Пламен Стоянов). Последните двама участници в състезанието са големите играчи: Василка - Агенция за чистота със собственик Владимир Владимиров, и Це Ес Ге България, управлявана от Людмил Андонов и Лунала Инвестмънтс С.А..


Притеснение предизвиква начинът, по който се образува цената за почистване. Както и в предишния конкурс, участниците трябва да съберат и съпоставят различни единични цени на квадратен метър за отделните дейности и услуги, което в повечето случаи според професионалистите в бранша води до абсурди. В края на краищата количествата на използвания течен сапун, кърпите за ръце, ароматизаторите и тоалетната хартия не могат да се определят според квадратурата на сградата, а в зависимост от броя на хората, които я посещават и работят в нея. Освен това в отделните ведомства има големи различия във вида и съответно в цената на използваните консумативи. Чиновниците в министерствата на външните работи и финансите например използват доста по-висок клас продукти, което съответно оскъпява и самата услуга. Парадокс е и искането да се определи единична цена на брой работни места за полиране и почистване на прах от бюра, маси и т.н., както и да се изчисли колко точно струват изхвърлянето на боклука и почистването на кошчетата за смет. Допълнителен хаос в цялото упражнение внасят и огромни разлики между площта и служителите, с които разполагат министерства, агенции, комисии...


Не може да се слага под един знаменател самата почистваща услуга и доставката на тоалетна хартия и течен сапун, тъй като става въпрос за две напълно различни неща, коментира за в. БАНКЕРЪ председателят на управителния съвет на Българската асоциация Почистване Даниела Петкова. По този метод няма как да се образува коректна цена, смятат специалистите. Затова асоциацията настоява плащанията да са на базата на реалната консумация на продуктите и единична цена за доставка. По всичко личи обаче, че и тази година ще станем свидетели на рекордни и нереални цени за почистване, след като през 2011-а имаше разминавания от над пет пъти в предлаганите оферти. Фирмата, която тогава уж даде най-ниска оферта за услугата, попадна във ведомство с малко служители и по-малка на площ сграда и изведнъж се оказва с нереално високи за него цени. Такъв беше и случаят в Министерството на икономиката, енергетиката и туризма, където така и не се стигна до договор с въпросната компания, припомнят от бранша.


Въпреки че част от условията в търга са абсурдни, решихме да участваме. Причината е, че това е една от най-големите поръчки, а в условия на кризата е и начин да се задържим на пазара, призна пред БАНКЕРЪ управителят на Це Ес Ге България Любомир Андонов. По думите му е необходимо да се направи предварителен оглед на сградата, да се видят нейните специфики, на базата на които да се изчислят разходи за работници и оттам да се даде крайната цена за поддържането на хигиената в нея.


Иначе при формирането на ценовата оферта най-голяма тежест (75%) ще имат единичните тарифи за всекидневното почистване. Дейностите, които се извършват през определен интервал като пране на килими и тапицерии, миене на врати и др., ще влияе в крайната оценка само с 10 на сто. Останалите 15 са за основното почистване. Експертите определят като сериозна грешка в сегашните критерии, че кандидатите получават сборна оценка от трите показателя, вместо да се класират поотделно. Освен това изборът на изпълнител по най-ниска цена е директен лост на държавата да тикне бранша в сивия сектор, смята Андонов. За да спечелят тези поръчки, много от почистващите агенции са принудени да дават неизгодни за тях цени, а оттам да не плащат данъци и осигуровки.


Напълно формално се оказва и изискването персоналът да е преминал обучение и да притежава съответната квалификация за спазване на екологичните норми. По данни на асоциацията на почистващите фирми работниците на повечето от тях вече са се справили с това изпитание, само че какво точно включва то - остава тайна.


Спънка пред част от потенциалните кандидатите е условието да представят минимален оборот от услуги по почистване през последните три години (2009-а, 2010-а и 2011-а) в размер, не по-малък от 400 хил. лв. без ДДС. То не дава шанс на нови фирми да се включат в конкурса, а и е почти невъзможно в последните години малките дружества да реализират подобен оборот. А колкото до условието за почистването на офисите да се използват материали, щадящи околната среда и здравето, много ще е любопитно кой и как ще контролира неговото спазване.


От финансовото министерство са решени да побързат с разглеждането на подадените оферти и да отворят възможно най-скоро ценовите предложения. Можем да сме сигурни, че и претендентите нямат търпение да приберат държавните милиони.


Цветомира Личева

Facebook logo
Бъдете с нас и във