Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

ЧИСЛОТО ТРИ СЕ ОКАЗА ЩАСТЛИВО ЗА ЕЙ И ЕС И ЕНТЪРДЖИ

След три години и три месеца колебания правителството реши да подкрепи най-голямата инвестиция, която ще бъде направена у нас от времето на изграждането на АЕЦ Козлодуй. Това е нова 670-мегаватова електропроизводствена мощност на площадката на ТЕЦ Марица-изток 1, в която главният изпълнител - американската компания Ей И Ес Хорайзън, ще инвестира през следващите 36 месеца 996.7 млн. щ. долара. От тях 75%, или 725 млн. долара, ще са заеми от Eвропейската банка за възстановяване и развитие, американската Корпорация за гарантиране на експортното кредитиране (OPIC) и Кредитанщалт фюр Видерауфбау (KfW).
Кабинетът подкрепи и другия източномаришки проект - за модернизация на четирите блока на ТЕЦ Марица-изток 3 с обща мощност е 840 МВт, и за монтирането на сероочистващи инсталации, за което пък щатската Ентърджи ще вложи 383 млн. долара. От тях 262.5 млн. са кредити от ЕБВР и ОРIC.
Явно библейското число 3 е щастливо за отвъдокеанските инвеститори, тъй като правителственото решение стана възможно едва след триседмични преговори за подобряване на параметрите на сделките. На 10 май кабинетът одобри доклада на вицепремиера Петър Жотев за двата проекта, заедно с 21-те забележки по тях, и натовари нова работна група начело с председателя на Държавната агенция по енергетика и енергийни ресурси Иван Шиляшки да отстрани противоречията. Ставаше въпрос най-вече за намаляване на цената, на която Националната електрическа компания ще изкупува електроенергията от двете централи.
Според изявлението на самия Шиляшки екипът му се е справил със задачата. За ТЕЦ Марица-изток 1 намалението на цената е от 4.69 цента на 4.338 цента за кВтч през първата година и 4.49 цента (с 4.3% по-малко от предишния вариант) за следващите години от 15-годишния договор. За ТЕЦ Марица-изток 3 намалението е от 3.15 на 2.92 цента за целия период на договора.
Иван Шиляшки е категоричен, че цената е повече от добра, дори и за електроенергията от ТЕЦ Марица-изток 1.
Не бързайте да смятате и сравнявате, а си спомнете, че тези централи ще влязат в експлоатация към края на 2004 година - заяви той в отговор на въпрос на в. БАНКЕРЪ. Кой може да каже какви ще са тогава цените на електроенергията у нас и по света? Затова нека оставим изкупната цена дотогава и като му дойде времето, да я огледаме.
На въпроса може ли това да се тълкува като индикация, че електроенергията в България в близките години ще поскъпне, Шиляшки възрази: Не става въпрос цените да растат, а за това, че ще трябва да се покриват реалните разходи за производство и доставка на електроенергията до всеки краен потребител. А и освен това смятаме, че българите ще имат много по-високи заплати тогава.
Най-късно до 8 юни екипите на Държавната агенция по енергетика и енергийни ресурси, НЕК и инвеститорите ще нанасят съгласуваните поправки в проектодоговорите и ще сравняват текстовете им на английски и на български език. Самото им подписване се планира за седмицата преди изборите.
Договорите с Ей И Ес и Ентърджи ще осигурят над 3000 временни работни места и ще гарантират заетост и стабилно заплащане на миньорите от мини Марица-изток. Поминък ще има и за редица съпътстващи производства. Колкото до останалото, както казва Шиляшки, ще го огледаме, като му дойде времето.

Facebook logo
Бъдете с нас и във