Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Чипът в личната карта ще бъде по желание

Чипът в личната карта ще бъде по желание. Това съобщи министърът на електронното управление Божидар Божанов. Ако човек не иска, може да отиде и да заяви, вземайки личната си карта "Аз не желая да записвате нищо на личната ми карта". Дори когато бъде записано нещо там, то ще бъде само един анонимен идентификатор. Личните данни са в централизирани регистри, поясни Божанов.

„Скептицизмът към технологиите съществува. Не мисля, че е масов, но въпреки това сме длъжни да направим всички възможни защити на личните данни", каза министърът пред БНР. По думите му потенциалните страхове трябва да бъдат разсейвани, затова защитата на личните данни е много важна. "Не може просто да направим една технология и тя да събира каквито данни ѝ харесват. Не очаквам много хора да се откажат от тази опция. Така или иначе гишетата няма да бъдат закрити от утре. Винаги ще има хора – понякога възрастни хора, понякога такива, които просто не желаят. Но няма как да продължим да имаме всичко само на гише. Ако в момента имаме 10 служители на гише, след няколко години могат да станат наполовина, след няколко години още наполовина и така като процес да намаляваме това усещане за бюрокрация", подчерта Божанов.

Съкращаването на хората на гише не означава, че те отпадат изцяло. Администрацията ще бъде оптимизирана като функции. За постигнатото до момента в областта на електронното управление ресорният министър обобщи, че "все пак" нещо е постигнато: "Изградили са някакви системки тук-там, те не работят помежду си, имат кусури, които им пречат да бъдат масово използвани." Предстои анализ на наличните системи как с малко надграждане могат да постигнат голям ефект.

В краткосрочен план министър Божанов си поставя за цел отпадането на удостоверения: "Ще видим кои удостоверения може да отпаднат почти веднага – примерно семейно положение или липса на задължения към централната власт, към общината. В момента гражданинът е куриер на администрацията. Искаме да има електронна идентификация, която да е достъпна за всеки, без да ходи където и да било, тя да бъде в джоба му - дали в личната карта, или в телефона, така че в момента, в който дойде например локдаун или нужда да заявиш неща онлайн, да не се налага да отидеш първо да си вземеш електронен подпис или ПИК, а директно да можеш да ги използваш." Печатът почти никъде не е уреден изрично в законодателството, но въпреки това се изисква – т.нар. обичайно право, уточни министърът. "Това, което искаме да въведем, е забрана и санкции за изискване на печат. Ако администрация ви изиска печат и ви върне за това, че нямате печат или нямате правилната форма и цвят на печат, този, който го е направил, да подлежи на санкции", отбеляза Божанов.

По темата за киберсигурността министърът на електронното управление посочи, че ако в класификатора на длъжностите в администрацията се разпишат привлекателни позиции с привлекателни заплати, хората от частния сектор ще се замислят къде искат да работят.

Facebook logo
Бъдете с нас и във