Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

ЧИНОВНИЦИТЕ НЕ ЩАТ ЕЛЕКТРОНЕН КОНТРОЛ

Въвеждането на новите технологии в работата на държавната администрация май ще се окаже несравнимо по-сложна задача, отколкото е смятал секторният министър Николай Василев. Подопечните му чиновници засега се съпротивляват успешно на всякакви опити в това отношение. Поредното потвърждение дойде през седмицата от устата на самия Василев, който призна, че цели 103 административни структури у нас за момента отказват да въведат Единната информационна система за управление на човешките ресурси в държавната администрация. Софтуерът, разработен от ведомството със средства по програма ФАР, трябва да събира всички данни за кадровия състав на администрацията - ползвани отпуски, болнични, почивни дни, информация за обучения и допълнителни квалификации и пр. Идеята бе всяка структура да поддържа своя собствена база данни, а всички вкупом да са достъпни и за министерството на Николай Василев, което да контролира ефективността на работата. Това вероятно обяснява и дълбокото нежелание на въпросните структури да въведат новата операционна система. Министърът се оплака, че на всички администрации периодично са били изпращани напомнящи писма, без това да доведе до каквито и да било действия.
Сред тези, които не са въвели системата, са Министерството на външните работи, Регионална инспекция по околна среда и водите - София, Изпълнителната агенция Железопътна администрация, Дирекцията за национален строителен контрол, осем столични района, както и общинските администрации в Хасково, Несебър и други градове в страната. В списъка на структурите, които само частично са въвели данни в системата, пък влизат Агенцията Митници, Агенцията за държавни вземания, Министерството на културата, Министерството на отбраната и т.н.
Софтуерните неволи на Николай Василев обаче не се изчерпват с това. На 12 март компанията за правен и справочен софтуер Апис - Христович подаде жалба до Европейската комисия заради организирания от ведомството на Василев в края на 2007-а конкурс за доставка и инсталиране на справочна информационна система. Тогава Апис бе отстранена заради непълна документация, а надпреварата бе спечелена от Сиела софт енд пъблишинг (с оферта около 400 хил. лева). Впоследствие победителят ненадейно се отказа и Министерството на държавната администрация сключи договор с класираната на второ място Норма за близо 15 пъти по-висока цена (5.8 млн. лева). Управителят на Апис Васил Христович е на мнение, че двете компании са били косвено свързани и на практика са предлагали един и същи софтуер. Христович освен това оспорва правомощията на министър Василев да организира подобен централизиран конкурс за всички държавни ведомства. Това можело да стане само с решение на Министерския съвет по предложение на министъра на икономиката и енергетиката.

Facebook logo
Бъдете с нас и във