Банкеръ Daily

Управление и бизнес

ЧЕЗ "скъса" договора с Гинка Върбакова

Чешкото енергийно дружество ЧЕЗ се отказа официално от сделката с "Инерком" за продажбата на българския си бизнес. Като причина се посочва невъзможността на компанията на Гинка Върбакова да изпълни условията по договора, подписан преди година.

"Решихме да прекратим договора, защото "Инерком" не може да изпълни условията по него. В момента ЧЕЗ има две предложения за продажба, които все още анализираме. Те са от "Индия пауър" и "Еврохолд", каза Алис Хоракова, говорител на ЧЕЗ.

На практика сега се обезсмисля делото във ВАС срещу забраната на КЗК по сделката ЧЕЗ-Инерком. То трябва да започне през май.

Очевидно чехите ще започнат преговори с другите кандидати. От изказването на Хоракова става ясно, че другите претенденти вече са подали обвързващи оферти. Засега не се споменават ценовите предложения. "Инерком" бяха предложили около 320 млн. евро за активите на чешкото дружество в България. 

В рамките на сделката следва да бъдат продадени "ЧЕЗ България", "ЧЕЗ Разпределение България", "ЧЕЗ Електро България", "ЧЕЗ Трейд", "Фри Енерджи Проджект Орешец", "Бара Груп". 

По последна информация заради сделката Еврохолд планира увеличение на капитала с близо 80 млн. нови акции, от което очаква да набере 80 млн. евро. Решението трябва да бъде одобрено от акционерите на компанията на извънредно общо събрание на 22 април. 

Развръзката предполага, че Гинка Върбакова губи банкова гаранция в размер на 5 млн. евро.

Facebook logo
Бъдете с нас и във