Банкеръ Daily

Управление и бизнес

"ЧЕЗ Разпределение" и "ЧЕЗ Електро" правят промени в надзора преди продажбата им

Двете дружества от групата "ЧЕЗ“ у нас – "ЧЕЗ Разпределение България“ АД и "ЧЕЗ Електро България АД, ще направят промени в управителните си органи преди сделката по покупката им от "Иистърн Юръпиън Електрик Къмпани“ Б.В. (Нидерландия). Акционерите на двете фирми ще се съберат на 22 юни.

Припомняме, че през януари тази година Кoмиcиятa зa eнepгийнo и вoднo peгyлиpaнe oдoбpи cдeлĸaтa мeждy "Eвpoxoлд Бългapия“ и СЕZ зa бългapcĸитe aĸтиви нa чешката  ĸoмпaния. Това беше последната пречка пред финализирането на сделката за електроразпределителното дружество

Хoлдингът щe купи по 67% oт  ĸaпитaлa нa "ЧEЗ Paзпpeдeлeниe Бългapия“ и на "ЧЕЗ Електро България“ пpeз cпeциaлнo cъздaдeнaтa и peгиcтpиpaнa в Hидepлaндия дъщepнa ĸoмпaния "Ийcтъpн Юpoпиън Eлeĸтpиĸ Kъмпъни“ Б.В. Ocтaнaлитe по 33% от капитала на двете фирми са в ръцете на дребни акционери и се тъpгyвaт нa "БФБ-София". Нoвият coбcтвeниĸ щe има задължението дa oтпpaви тъpгoвo пpeдлoжeниe ĸъм минopитapнитe aĸциoнepи след сделката.

Придобиването на дружествата на "ЧЕЗ Груп" е част от стратегията на "Еврохолд" за навлизане на нови регулирани пазари в Югоизточна Европа и за създаване на водеща регионална ютилити компания.

При "ЧЕЗ Разпределение“ АД се предлага освобождаване на Ярослав Мацек, Томаш Пивонка, Давид Махач, Карел Кохоут като членове на надзорния съвет на дружеството като решението е обусловено от това "Ийстърн Юръпиън Електрик Къмпани“ Б.В. (Нидерландия) да придобие 1 291 760 броя акции на фирмата, представляващи 67% от капитала на дружеството, от "ЧЕЗ", а. с. (Чешка република), и да стане акционер в дружеството. Решението се счита взето от общото събрание на датата, на която бъде изпълнено това условие; ако това условие не бъде изпълнено до 31 юли 2021 г., независимо от причината за това неизпълнение, то решението се счита за автоматично отпаднало по начин, както би било, ако изобщо не е било вземано.
Заедно с това се предлата Асен Христов, Венелин Колицов, Тихомир Трендафилов и Асен Минчев да влязат в надзора на "ЧЕЗ Разпределение".

Проектът за решение при "ЧЕЗ Електро“ АД предвижда промени в Надзорния съвет на дружеството. Карел Клусак, Ростислав Дижа, Томаш Пектор и Барбора Кржижкова ще бъдат освободени  като членове на надзорния съвет на дружеството като решението е обусловено от това „Иистърн Юръпиън Електрик Къмпани“ Б.В. (Нидерландия) да придобие 3350 броя акции на фирмата или 67% от капитала на дружеството, от "ЧЕЗ“, а. с. (Чешка република).
Предлагат се Кирил Бошов, Васил Стефанов, Велислав Христов и Драгош Андрей като нови членове на Надзорния съвет на дружеството.
От поканата за свикване на общоно събрание става ясно, че ще бъдат извършени и промени в Одитните комитети на "ЧЕЗ Разпределение“ и на "ЧЕЗ Електро“.
При липса на кворум двете общи събрания ще се проведат  на 6 юли.

"ЧЕЗ Електро“ АД

снабдява с електроенергия над 2 милиона крайни потребители, присъединени към електроразпределителната мрежа в Западна България.

"ЧЕЗ Разпределение“ АД

отговаря за поддържането на мрежата и осигуряването на непрекъсната и качествена доставка на електрическа енергия до потребителите в Западна България.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във