Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

ЧЕЗ продава бизнеса си в България

Очертава ли се ново пренареждане на картите в енергетиката и кой ще сложи ръка на шалтера на стотици хиляди домакинства в Западна България и София? Тези въпроси станаха особено актуални тази седмица, след като се разбра, че чешката компания  ЧЕЗ (CEZ Group) възнамерява да продаде бизнеса си у нас. "Заради интерес от страна на няколко инвеститори решихме да проучим пазара във връзка със своите инвестиции в България", се казва в краткото съобщение на говорителя на компанията Барбора Пулпанова.  

Евентуалната сделка със сигурност ще се следи под лупа. Защото ЧЕЗ е собственик на най-голям дял от разпределителната ни мрежа ниско и средно напрежение, която придоби като стратегически инвеститор чрез приватизационна сделка през 2004-а. Сред активите й са още фирма за търговия с ток, една от най-големите въглищни централи - ТЕЦ "Варна" (1265 MW), която обаче се нуждае от модернизация, за да продължи да работи съгласно изискванията на Европейския съюз, както и две по малки мощности за производство на "зелена" енергия. 

"ЧЕЗ е  компания, оперираща на територията на няколко европейски държави, която има свои стратегически цели и ако тя иска да напусне България, това явно е някаква промяна в бизнес плана, защото енергетиката като бизнес много се променя и вероятно ръководството иска да реагира на тази нова ситуация", коментира пред Българското национално радио Петер Баран, експерт в областта на инвестициите и енергетиката в Централна и Източна Европа и главен оперативен директор на ЧЕЗ в нашата страна в периода 2011-2015 година. 

Че нещо в нашата действителност тормози чехите, стана ясно още през лятото на миналата година. Тогава фирмата подаде иск в Международния център за уреждане на инвестиционни спорове (ICSID). Обяснението беше, че е решила да предприеме тази стъпка заради редица интервенции на българските институции, които вредят на дейността й. Както и заради критичната ситуация на местния енергиен пазар, която не се подобрява. "Подготвени сме да защитим нашите инвестиции по всички възможни начини, а арбитражът е следващата логична стъпка", отбеляза тогава  Иво Хлавач, директор на дивизията за външни връзки и регулация на ЧЕЗ.

В краткото съобщение не се посочваше точният размер на претенциите на чехите, а единствено, че става дума за стотици милиони евро. Оказа се, че още през 2015-а групата е изпратила до българското правителство един вид предупреждение преди жалбата, с което е поискала решение на спора по взаимно съгласие. Но отговор не е последвал. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във