Банкеръ Daily

Управление и бизнес

ЧЕЗ преговаря само с "Еврохолд" за българските си активи

Чешкото енергийно дружество ЧЕЗ е отказало да преговаря с "Индия пауър", което означава, че "Еврохолд" остава единствен кандидат за активите му в България. Това съобщава изданието "Лидове новини". Както "Банкеръ" вече писа неотдавна централата в Прага оповести, че е прекратила договора си с "Инерком" на Гинка Върбакова. 

Все още не са ясни финансовите параметри на офертата на "Еврохолд". Но при положението, че компанията остава единствен кандидат-купувач, може да се предполага, че е предложила по-добри условия от индийците. Колкото до "Инерком", тя бе готова да плати над 320 млн. евро. 

В рамките на сделката следва да бъдат продадени "ЧЕЗ България", "ЧЕЗ Разпределение България", "ЧЕЗ Електро България", "ЧЕЗ Трейд", "Фри Енерджи Проджект Орешец", "Бара Груп". 

По последна информация, заради сделката "Еврохолд" планира увеличение на капитала с близо 80 млн. нови акции, от което очаква да набере 80 млн. евро. Решението трябва да бъде одобрено от акционерите на компанията на извънредно общо събрание на 22 април. 

При сключване на споразумение на ЧЕЗ и "Еврохолд" ще е необходимо надзорно одобрение от Комисията за защита на конкуренцията, Комисията за финансов надзор и Комисията за енергийно и водно регулиране. 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във