Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

ЧЕЗ намери купувач за бизнеса си

Чехите вече са на крачка да си тръгнат от България.

Осем месеца след като CEZ Group започна да търси на кого да продаде бизнеса си в България най-сетне има реална възможност за сделка. Според чешкия всекидневник Hospodarske Noviny енергийната компания се е спряла на обединението "Фючър Енерджи" (Future Energy). По непотвърдена информация оферираната цена е 363 млн. долара (близо 313 млн. евро). За сравнение, годишните приходи на чехите у нас от разпределението, дистрибуцията и търговията на ток са около 1.8 млрд. лева.

Любопитно е, че "Фючър Енерджи" е български търговец на електроенергия. Собственик на дружеството, което за миналата година има над 50 млн. лв. оборот, е Валентин Христов. В наддаването за активите на CEZ обаче Христов си партнира с индийска енергийна фирма, чието име засега се пази в тайна. 

Междувременно, пред Reuters говорител на CEZ е коментирал, че продължават да се  водят разговори и с други кандидати. До финалната фаза на процедурата, освен "Фючър енерджи", бяха допуснати ТЕЦ "Бобов дол" на Христо Ковачки, чешката компания "Енерго-Про", и пазарджишката соларна фирма "Инерком". С най-високи оферти, от порядъка на 360-370 млн. евро, бяха ТЕЦ-ът и "Инерком", но не успяха да докажат със съответните банкови гаранции, че могат да платят. Преди месец пък чешките медии съобщиха, че "Енерго-Про" е подобрила предложението си и вече е склонна да даде над 300 млн. евро. Така че към момента офертата на "Фючър енерджи" изглежда най-добра.

Миналата седмица от CEZ оповестиха, че са постигнали споразумение за продажбата на друг техен актив в България - ТЕЦ "Варна". За купувач бе избрано българското "Сигда" ООД, в което мажоритарен собственик е бившият транспортен министър от кабинета "Орешарски" – Данаил Папазов.  Пак по информация от Hospodarske Noviny цената на тази сделка е 50 млн. евро. Но за да се случи прехвърлянето на собствеността, ще трябва да се получи одобрение от Комисията за защита на конкуренцията.

Facebook logo
Бъдете с нас и във