Банкеръ Daily

Управление и бизнес

ЧЕЗ надцака конкурента си Енерго -про за доставката на ел.енергия с цели 6 ст

Офертите на двете мощни компании са с разлика от едва 6 стотинки. ЧЕЗ е класирана първа с предложение от 76,31 лв. за мегаватчас електрическа енергия, докато „Енерго-Про“ иска по 76,37 лв. и е класирано на второ място. В надпреварата кой да продава ток на 31 общински обекта се включиха 7 компании, но предложенията на останалите са в диапазона 80 – 90 лв. за мегаватчас. По предварителни разценки за периода на консумация, регламентиран в обществената поръчка, кметството ще плати над 11 хил. мегаватчаса за поне 638 хил. лв. без ДДС. Така Община Велико Търново, която наскоро реши да излезе на свободния енергиен пазар, ще реализира икономии от над 400 000 лв. за осветление и отопление от захранваните 31 обекта, съобщава вестник "Борба".

Любопитен детайл е, че годишната консумация на електричество за шадраваните в парк „Марно поле“, които на всичко отгоре работят само няколко месеца, надвишава почти двойно консумацията за същия период на Южния пътен възел. „Борба“ разполага с официална справка, според която за възела се изразходват 98 хил. киловата, докато атракцията в центъра коства 145 хил. лева. Годишният разход за административната сграда на общината е 330 хил. киловата, а за старческия дом – 260 хил. лева

Домовете в Пчелище и Церова кория имат под 200 хил. киловата на година. 337 хил. киловата годишно консумира спортната зала на ул. „Краков“, детските градини имат между 40 и 60 хил. киловата, а административната зала на музея е с 82 хил.лева.

Facebook logo
Бъдете с нас и във