Банкеръ Daily

Управление и бизнес

ЧЕЗ може да се оттегли от България

Чешката държавна компания ЧЕЗ Груп  обмисля да продаде активите си в България. Това се казва в съобщение, публикувано на сайта на компанията.

„Въз основа на интереса на няколко инвеститори ЧЕЗ Груп реши да проучи пазара по отношение на своите капиталови инвестиции в България“, гласи информацията. 

ЧЕЗ Груп е на българския енергиен пазар от края на 2004 г., когато компанията придоби мажоритарен дял (67%) от трите електроразпределителни дружества в Западна България – „Електроразпределение Столично” АД, „Електроразпределение София Област” АД и „Електроразпределение Плевен” АД, които впоследствие се сляха в едно дружество „ЧЕЗ Разпределение България” АД. През октомври, 2006 г. компанията разшири присъствието си и в сферата на производството на електроенергия, като закупи 100% от капитала на „ТЕЦ Варна” ЕАД.

Структурата на ЧЕЗ Груп в България включва електроразпределителното дружество „ЧЕЗ Разпределение България” АД, компанията за обществено снабдяване с електроенергия и лицензиран търговец „ЧЕЗ Електро България” АД, лицензирания търговец на електроенергия „ЧЕЗ Трейд България” ЕАД и „ТЕЦ Варна” ЕАД. Дейността на всички дружества от Групата в страната се управлява и координира от „ЧЕЗ България” ЕАД.  

Facebook logo
Бъдете с нас и във