Банкеръ Daily

Управление и бизнес

ЧЕЗ: Глобата на крадците на ток е по-ниска от цената за коректните потребители

Цената, по която се наказват кражбите на ток, все още не е по-висока от цената за коректните потребители, съобщиха от "ЧЕЗ България".

Дори и след увеличението на цената за технологичен разход, по която се дотаксува електроенергия на нарушителите, глобата все още не е по-висока от цената,  която заплащат коректните потребители. Същевременно срокът на санкцията е без промяна и тя е дотаксуване на електроенергия за три месеца назад, независимо, че кражбата може да е продължавала много по-дълго.  По тази причина от компанията смятат, че е необходимо приемането на нови правила, чрез които цената и периодът за дотаксуване да бъдат увеличени. Трябват принципно нови правила за санкции, които да не са свързани с цената за технологичен разход, тъй като това не е разход при пренос и разпределение, а е цена за остойностяване на нанесена щета на дружеството. Само когато цената за санкция на некоректните потребители не е обвързана с цената за технологичен разход, а е многократно по-голяма - като цената за недостиг на балансиращия пазар, ще бъде създаден баланс и ще бъдат реално предприети възпиращи мерки срещу некоректните потребители, смята от компанията. 

Дрежеството извършва регулярни проверки, акции на случаен принцип и работи по сигнали, за да преустанови кражбите на електроенергия, изтъкват от фирмата. Компанията е изработила система за проследяване на кражби, като за целта е монтирала 1700 балансови електромера. Чрез тях локализира местата където са налице големи загуби на електроенергия.

ЧЕЗ отчита 3778 констатирани случая на кражби на електроенергия за първите шест месеца на 2017 г. За същия период на миналата година техният брой е 3322, или с 14 на сто по-малко. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във