Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Четвърти месец расте износът ни към ЕС

За четвърти пореден месец продължава да расте износът на българските фирми към партньорите им от Европейския съюз. А през март тази година експортът нараства с 29.5% спрямо същия месец на 2020-а и той е в размер на 3.73 млрд. лева.

Същото разчитаме и в данните за периода между януари и март тази година. Износът на стоки от България за ЕС се увеличава с 11.7% на годишна база и е на стойност 10.35 млрд. лева. Основни търговски партньори на страната ни през първото тримесечие са Германия, Румъния, Италия, Гърция, Белгия и Франция, които формират 71.2% от износа за държавите членки на Евросъюза.

Добрата новина е, че расте износът към всяка една от тези страни. Това означава, че партньорите на българските фирми сигурно възстановяват производството си и може да се очакват повече поръчки в следващите месеци. А статистиката показва, че и търговското салдо с тези страни от ЕС е положително за България.  Добър знак е и това, че остава интересът на чуждестранни компании към страната ни, което разчитаме в данните за командированите у нас бизнесмени.  

Федерална република Германия

си остава водещият и най-голям външнотърговски партньор на България и през първото тримесечие. И какво по-хубаво от това да расте и износът (+14.6%), и вносът (+10.6%) в двустранната ни търговия. Фирмите са си обменили стоки за 4.65 млрд. лева. 

През април 390 германски инвеститори са били в България със служебна цел.  

Румъния

остава вторият наш партньор в Евросъюза. Износът ни расте с 10.2% до 1.33 млрд. лева. При вносът обаче има спад от 1.8%, но все пак двустранната ни търговия е на стойност 2.65 млрд. лева. 

А това, че 8728 бизнесмени от северната ни съседка са били по работа у нас през април е добър знак, че има възможности за разширямаве на стокообмена ни.  А облекчаването на противоепидемичните мерки допълнително ще засили интереса и при бизнеса, и при посещенията на туристите.  

Компаниите от 

Италия

също пазят добрите си позиции в търговията с българските фирми. Повишението при износа (+21%) и при вноса (+9.3%) вдигат стокообмена до 2.32 млрд. лева. Вярно е, че все още има сектори, в които отношенията са по-слаби и поръчките са по-малко заради Ковид мерките, то има други, в които  се запазват износа и вноса.

През април 226 италиански бизнесмени са посетили България със служебна цел. Броят им сигурно ще расте заради много италиански фирми с проекти у нас. Още повече, че Италия е един от водещите търговски партньори на България, както в Европейския съюз, така и в света.

Не можем да пропуснем и дейността на Конфиндустрия България - сдружението на италианското предприемачество в България, което оперира в страната, започвайки своята дейност през 2000 година като "Консултативен комитет на италианското предприемачество в България“. То обединява и представлява над 320 фирми инвестирали в България, включително такива групировки като  UniCredit, Generali Italcementi, Edison, както и множество средни и малки фирми, решили да инвестират в страната ни.

 

Най-активна е била търговията с Белгия

Износът към тази страна  е нараснал с 24.2% пез първото тримесечие, а вносът се е увеличил с 34.1 процента. Общо 153 белгийски бизнесмени са посетили страната ни със служебна цел. 

Експортът ни към Франция расте с 5.6%, а френски фирми са внесли у нас с 9.6% повече стоки. Очакваме да има засилване на търговските връзки след като през април 316 французи са били командировани у нас. 

Увеличава се износът на България към Гърция с 2.5%, но пък вносът от южнта ни съседка намалява с 10.6 на сто.  Прогнозите са за послеващо засилване на стокообмена в следващите месеци, като основание за това ни дава факта, че 5232 гръцки бизнесмени са идвали в България със служебна цел.   

Facebook logo
Бъдете с нас и във