Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

ЧЕТИРИСТОТИН ПАРАШУТИСТИ И ЗА МИТНИЦИТЕ ЩЕ СА МНОГО

Мине не мине време, и сегашните управляващи току лансират някоя гениална идея в публичното пространство. Потърпевши от остроумието на царските министри и по-конкретно на Николай Свинаров този път се оказаха митниците. В разгара на предизборната кампания шефът на отбранителното ведомство и заместник-председател на НДСВ съобщи, че до края на юни тази година 400 военни от запаса ще започнат работа като... митничари. Така той намери начин прагматично да реши социално-битовите проблеми на бившите военни. Вместо да преживяват със скромна пенсия, хората от запаса ще карат луксозни автомобили и ще живеят в просторни жилища по почина на много митничари.
Всъщност подобна тактика не би следвало чак толкова да ни изненадва. Именно през мандата на сегашния кабинет от хазната бяха платени близо 70 млн. лв. на 17 чуждестранни експерти от Краун Ейджънтс по двата им договора с финансовото министерство. Но ефектът от действията на агентите на короната явно се е сторил съмнителен на министъра на отбраната и той е решил не друг, а запасняците най-после да сложат ред и да изкоренят корупцията по границите ни. За да изглежда всичко досущ като истинско, заместник-председателят на НДСВ обяви, че вече са водени и конкретни преговори с мениджърския екип на Агенция Митници за практическата реализация на идеята. Това бе потвърдено и от служители на митническата централа в София, но оттам са скептични, че от цялата работа ще излезе нещо.
Трезво погледнато, военната намеса в работата на митниците противоречи не само на елементарната логика, а и на действащата у нас нормативна база. И на най-непросветения е ясно, че няма как в рамките на няколко седмици човек, който дълги години е залягал над строевата подготовка и стрелбата, да овладее тънкостите на митническото законодателство. На всичко отгоре с приетите от Народното събрание през есента на 2003 г. промени в Закона за държавния служител бе въведено задължителното провеждане на конкурс при постъпване на държавна служба или при преминаването от една администрация в друга. Добре би било да се припомни също така, че преди да получат печат и да започнат да се трудят, новоназначените митничари преминават тримесечен курс на обучение в Центъра за подготовка, който се намира на летище София.
Дори да подминем с пренебрежение всичките тези пречки, намеренията на министър Свинаров никак не се вписват и с ангажиментите, поети пред ЕС по главата Митнически съюз. След присъединяването на страната към общността през 2007-а ще отпадне сега действащият контрол върху вноса на стоки от Гърция и Румъния. Това на практика означава, че ще бъдат закрити всички митнически пунктове и учреждения по поречието на Дунав, както и тези на Кулата, Петрич и Ново село. Според директора на Агенция Митници Асен Асенов, прилагането на тази мярка ще доведе до значително съкращаване на щата.
Досега екипът на Асенов не е оповестил публично на колко точно митничари ще им се наложи да си вземат шапките и да напуснат системата. По неофициални данни бъдещите съкращения ще засегнат между 20 и 40% (т.е. от 800 до 1600 души ) от работещите в момента близо 4000 служители. При това положение ще е малко странно, ако в митниците бъдат спуснати 400 военни парашутисти.
Една от възможностите е те да бъдат назначени след създаването на т. нар. акцизни складове през 2006-а. За целта обаче е необходимо парламентът да приеме съответното законодателство.
Единствените през тази година попълнения в Агенция Митници бяха през март. Тогава 25 души (18 от които жени) подписаха своите трудови договори с директора Асен Асенов, но след провеждането на специален конкурс. Бъдещите инспектори ще работят на пункта Лесово на турската граница. По предварителна информация той трябва да бъде открит до края на юни от премиера Симеон Сакскобургготски и от турския му колега Реджеб Ердоган.

Facebook logo
Бъдете с нас и във