Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Четири варианта за увеличаване на пенсионната възраст

Четири варианта за увеличаване на пенсионната възраст за трета категория на труд предложиха от консултативния съвет за оптимизиране на осигурителната система към социалното министерство.

Първият предвижда запазване на старата стъпка с по 4 месеца на година, до достигане на 63 години за жените и 65 години за мъжете. Вторият вариант предвижда изравняване на възрастта за мъже и жени на 65 години през 2036-та година, третият вариант - през 2028-ма година, а четвъртият вариант предвижда изравняване на възрастта според годината на раждане.

Увеличаване на осигурителната вноска за пенсия и за безработица с по 1 процент от догодина или от 2016-та година, са двата варианта, предлагани на следващото правителство от консултативния съвет.

И двата варианта предвиждат още вдигане на вноската за универсалния пенсионен фонд от 5 на 6 процента през 2017-та година, както и още едно повишение на вноската за пенсия с 1 процент през 2019-та година.

Ако това бъде прието и въведено от 2015-та година, ще бъдат осигурени 225 млн. лева допълнителни приходи във фонд Пенсии и още 204 млн. приходи във фонд Безработица.

Експертите предлагат още обвързване на минималната работна заплата с максималния осигурителен доход в съотношение 8 към 1 или 10 към едно. Ако през 2015-та година минималната заплата стане 380 лева, то максималният осигурителен доход би станал 3040 лева в първия вариант и това ще осигури над 50 млн. лв. допълнителни приходи.

Facebook logo
Бъдете с нас и във