Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

ЧЕТИРИ ФИРМИ СИ ПОДЕЛИХА ФАРМАЦЕВТИЧНИТЕ ОСКАРИ

Балканфарма е абсолютният лидер за продуктови и технологични постижения във фармацевтичното производство за 2000 година. И трите й завода в Троян, Разград и Дупница спечелиха при тазгодишното раздаване на фармацевтичните Оскари у нас - статуетката Еньо. С тази награда за нови медикаменти за седми път Браншовата камара на търговците на лекарства отбелязва 24 юни - Деня на българското лекарство (Еньовден в народния календар). Призьори са още три производителя - Инбиотех ООД, Софарма и Унифарм. Статуетките бяха връчени в четвъртък (21 юни).
Номинираните лекарства са оценявани по използваната суровина, технологическото им решение и са съпоставяни със съществуващите в света аналози. Те са били подложени и на сравнителен анализ за техните качества, полезност и цена, обясни пред в. БАНКЕРЪ критериите за избора на най-добрите нови български лекарства магистър-фармацевтът Владимир Найденов. Той е председател на научно-експертната комисия по номинациите Еньо и шеф на браншовата камара на търговците на лекарства.
Балканфарма-Разград зае първото място в категорията за препарати, представляващи значими постижения за българското здравеопазване. Заводът печели с антибиотика от трето поколение Tercef, който се използва при тежки инфекции. Десетдневното лечение с него струва 151 лева.
В тази група е отличен и Инбиотех ООД за капсулите Biozac. Лекарството напълно отговаря на възможностите на препаратите на утвърдените световни лидери за лечение на депресията Ели Лили и Прозак, но е няколко пъти по-евтино от тях, е оценката на журито.
В същата категория Софарма взе приза Еньо с новия си продукт Sophanax, с който се овладяват депресии и панически разстройства.
Балканфарма-Троян, Балканфарма-Дупница и Унифарм спечелиха фармацевтичните Оскари в категорията за технологични решения. От юни 2000 г. досега заводът в Троян е произвел и продал над 52 000 опаковки от отличеното лекарство Amiodarone за терапия на рисковите пациенти със застойна сърдечна недостатъчност.
Заводът в Дупница взе статуетката заради усъвършенствания технологичен метод, по който произвежда наградения Pentoxifyllin. Лекарството помага при периферни съдови заболявания и мозъчносъдови увреждания.
Mesalazin пък е много по-евтин от оригиналния продукт, напълно отговаря на последните постижения във фармакологията и има разширени възможности за употреба, са аргументите, с които Унифарма е наградена за препарата.
С награда За обективна журналистика, учредена от Софарма, в навечерието на Деня на българското лекарство бе отличена журналистката от в. БАНКЕРЪ Бранислава Бобанац. Тежката кристална купа й връчи изпълнителният директор на Софарма Огнян Донев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във