Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Чешкият премиер: Няма причина сделката за ЧЕЗ да не бъде завършена

Чешкият премиер Андрей Бабиш обяви договорите с "Инерком" за българския бизнес на ЧЕЗ за приключени. Това се съобщава на официалния сайт на чешкото правителство. 

"Българският премиер прояви интерес към възможността българската държава да придобие мрежата на ЧЕЗ вместо "Инерком". По този въпрос го насочих към ръководството на компанията и подчертах факта, че договорите с "Инерком" вече са приключени", казва Бабиш. 

Чешкият премиер добавя, че е получил уверения от съвета на директорите на ЧЕЗ, че са взети всички законови мерки по отношение на "Инерком" и източниците на финансиране.

"Не са открити никакви причини, поради които сделката да не бъде завършена", заявява още чешкият премиер.

Чешките медии също активно коментират темата. "Лидове новини" съобщава, че Бойко Борисов е обявил вчера публично намерението на държавата да поеме контролен пакет от дяловете в "ЧЕЗ-България", които ЧЕЗ ще продаде на "Инерком". По данни не "Лидове новини" българският премиер е споменал за това намерение пред чешкия си колега (в оставка) Андрей Бабиш по телефона още в сряда вечерта. В хода на общо петте телефонни разговора между двамата премиери Бабиш бил казал, че най-многото, което може да направи неговото правителство, е да съдейства за организирането на среща между държавната ЧЕЗ и "Инерком" с участието на българския кабинет.

 "Хосподаржске новини"  подчертава, че след подписването на договора преди седмица се е разразила политическа буря в България, като Борисов казал, че възприема всичко това като атака срещу себе си и своето правителство.

Чешкият таблоид "Блеск" извежда в заглавие: "Бойко Борисов се страхува, а Бабиш е в шок" и констатира, че чешка държавна компания е станала "двигател" на българската политика.  

Facebook logo
Бъдете с нас и във