Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Чешката ARICOMA Group купува българската ИТ фирма "Мусала Софт"

ARICOMA Group купува българската IT компания „Мусала Софт“. Фирмата купувач е част от групата KKCG, която е собственост на Карел Комарек, един от най-успешните чешки предприемачи. ARICOMA Group е бързо развиващ се европейски доставчик на ИТ услуги NextGen. Тази инвестиция е друга ключова стъпка в стратегическото развитие на ARICOMA.

С „Мусала Софт“ групата ARICOMA ще се състои от 10 технологични компании с консолидиран оборот над 400 милиона евро и над 4000 служители.

Според Лудовик Гауде, главен изпълнителен директор на ARICOMA Digital, с „Мусала Софт“ на борда компанията им се превръща в лидер в разработката на софтуер по поръчка от Югоизточна Европа. „Musala е естествено подходящ за ARICOMA по пътя ни да станем европейски лидер и ние сме развълнувани да работим заедно. Неговата новаторска култура и невероятни хора допълнително ще укрепят вътрешния ни талант, както и пазарния потенциал. Ръководният екип има наследство от разрастване на бизнеса с фокус върху клиента и подход за решаване на проблеми. Вярваме, че Мусала ще процъфтява като част от ARICOMA и заедно ще ускорим дългосрочния си растеж и планове за създаване на стойност“, отбелязва Гауде.

„Ние сме нетърпеливи да влезем в нова по-бърза глава от нашето развитие, като обединим усилията си с ARICOMA и KKCG. Синергията с припокриващата се и допълваща клиентска база и опит на ARICOMA ни дава увереност и подхранва вълнуващото пътуване, което ни предстои“, коментира каза Елена Маринова, президент и председател на борда на „Мусала Софт“. „Разбира се, заедно ще запазим и разширим нашата отдаденост към развитието на ИТ общността, бизнес климата, ИТ образованието, науката, иновациите и вдъхновяващите млади таланти“, допълва Елена Маринова.

„Радвам се, че успяхме да постигнем споразумение с „Мусала“. Това е второто ни придобиване тази година и отговаря на стратегията ни да превърнем ARICOMA в значим играч в Европа. „Мусала“ има вълнуващо портфолио от клиенти, което ще даде тласък на нашите телекомуникационни, финансови и автомобилни вертикали“, подчертава Михал Томанек, инвестиционен директор в KKCG, инвестиционната компания зад ARICOMA Group. „Дори в тези предизвикателни времена ИТ секторът продължава да расте и да се увеличава по отношение и ние оставаме оптимисти за потенциала на индустрията в дългосрочен план,” подчертава Михал Томанек.

Сделката, подписана от собствениците на „Мусала Софт“ и ARICOMA Group, е за продажба на 100% дял от компанията. Пълният мениджърски екип на "Мусала Софт" ще остане на борда в дългосрочен план и ще участва активно в изграждането на бъдещето на ARICOMA. Сделката все още подлежи на одобрение от съответните антимонополни служби и се очаква да приключи през четвъртото тримесечие на тази година.

Facebook logo
Бъдете с нас и във