Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

ЧЕРВЕНИ ОБЩИНАРИ ПОГНАХА ШЕФА НА СОФИЙСКИ ИМОТИ

Групата на БСП в Столичния общински съвет поиска смяна на изпълнителния директор на общинското дружество Софийски имоти Олег Костадинов. Въпросната фирма стопанисва имотите, собственост на Столичната община. Общинарите съобщиха, че по техни данни приходите на дружеството за последната година са намалели двойно - от 16 млн. на 7.5 млн. лева. Основен мотив за исканата смяна на изпълнителния директор Костадинов е неефективното управление на компанията. Според червените общинари, ръководството на Софийски имоти не е предложило мерки за намаляване на нецелесъобразните външни услуги и не е прекратило участието си в смесени дружества. Като пример беше посочено неуспешното партньорство за обновяването на бивша почивна станция на писателите в Боровец след сключен договор с частната фирма Ер Те Ел. Пет години след съвместното управление на базата загубите за 2005 г. възлизат на 700 хил. лева.
Петнадесететажна сграда в Студентски град пък е отдадена под наем на цена 2500 лв. на месец на фирмата Ес Пи. След което същата я преотдава на други лица. Хората на БСП са на мнение, че няма нужда от фирма посредник, която да печели от подобни договори.
Като необоснован определиха общинските съветници и договора между Софийски имоти и Прима, която обслужва дружеството за около 10 хил. лв. на месец. Общинското дружество е подпомагало дълго време дейността на ПР-агенцията при организирането от нея на различни концертни и шоупрояви. Според съветниците на БСП не става ясно защо е необходима реклама при наличието на мораториум върху сделките с общински имоти.
Другото предложение на червените общинари е от капитала на дружеството да се извадят 23 имота с обща площ около 25 дка в квартал Овча купел. Тези имоти, според левите, могат да бъдат продадени и с получената сума да се финансира строителството на общински жилища на терени, включени в капитала на Софийски имоти. С решение на Столичния общински съвет от 8 юни беше обявено началото на процедура за приватизация на дружеството. След оспорване от страна на кмета Бойко Борисов на 15 юни общинските съветници прегласуваха решението си и се отказаха от първоначалното си намерение. Предложението за приватизация на дружествата беше внесено повторно на 13 юли и беше подкрепено от Общинския съвет, а повторното кметско оспорване беше отхвърлено. Кметът Борисов подаде жалба в Софийския градски съд срещу приватизацията и назначи проверка в Софийски имоти. Резултатите от нея все още не са готови, но според запознати Топлофикация може и да бъде задмината по злоупотреби.
По даните на Росен Малинов от БСП, настояването дружеството да се приватизира означава, че вече има намерен купувач и уговорено посредническо възнаграждение. Той смята, че бъдещата продажба ще прикрие извършваните през годините нарушения.

Facebook logo
Бъдете с нас и във