Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Черноморският регион е ключов - врата към стратегически енергийни и транспортни коридори

Черноморският регион винаги е бил от ключово значение за регионалното развитие от историческия път на коприната към стратегически енергийни и транспортни коридори. Това каза заместник-министърът на икономиката Лъчезар Борисов по време на конференция на тема „Перспективи и стратегическо развитие на Черноморския регион“, която се проведе днес във Варна. 

"От изключителна важност е сътрудничеството, както  между държавите от Черноморския регион, така и между институциите на национално ниво. Говорим за устойчиво развитие, което стъпва на три стълба: на ускорено социално развитие, на ускорено икономическо развитие и на екологията“, коментира Борисов.

Той изтъкна, че българската икономика бележи непрекъснат ръст, като се очаква тази тенденция да се задържи и през настоящата и следващата година.

„България е една от държавите лидери в сферата на финансовата стабилност, амбициите на Министерство на икономиката е икономическият растеж да стигне и да се ускори над 4%, безработицата от 6,5% в страната се доближава до естествената й норма от 5%, като в някои общини от Черноморския регион е под нея“, каза още той.

Той подчерта, че България се утвърждава като една от най-конкурентните инвестиционни дестинации в Югоизточна Европа с утвърден имидж и добри условия за развиване на бизнес, но предстоят други предизвикателства - дигитализацията на икономиката, както и електронната търговия.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във