Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Чепеларе посреща туристи в инициативата "Денят за вас"

Община Чепеларе се включва в инициативата "Денят за вас", съобщиха от планинското градче. Тя стартира на 25 юни миналата година. "Първопроходник“ беше община Бургас, а след успеха на начинанието през летния сезон юни - септември миналата година, заявка за участие в зимното издание дадоха редица общини, свързани с планинския и зимен туризъм. Начало на зимния сезон на инициативата беше дадено в Смолян, а включването на Чепеларе вече е факт. Идеята на Министерството на туризма, заложена като основа на начинанието, е в един или повече дни от активния сезон всяка участваща община да обяви безплатен вход за музеите и другите атракции на нейна територия, с което да стане по-привлекателна за туристите.

Емблематични културно-исторически и туристически обекти в Чепеларе ще посрещат гости без такси на 9 и 15 февруари.

Тази неделя - 9 февруари, с вход свободен ще е Музеят на ските и ски-спорта. Той е единствен по рода си в България и е открит през 1998 година, след като биатлонистката Екатерина Дафовска, която е родзена в Чепеларе, спечели златен медал в японския град Нагано на Зимните олимпийски игри. 

Музейният фонд включва над 700 различни експоната, като купи, медали и снимки, които показват развитието на зимните спортове и ските в региона и спортната история на личности, допринесли за развитието на ски-спорта и на града, като ски-център.

Посетителите имат възможност да научат интересни факти, свързани с някои от най-успешните български именити личности в зимните спортове - Екатерина Дафовска, Шинка Куцинова, Кръстана Стоева, Борислав Киряков, Радослав Янков, Димитър Герджиков и други, които са записали имената си в златните страници в историята на родния и световния ски спорт.

На 7 февруари в общината се провежда и традиционният Зимен Олимпийски ден, отново посветен на победата на Дафовска.

На 15 февруари с вход свободен ще е Музеят на родопския карст в Чепеларе, който съществува от 1980 година и е единственият подобен на Балканския полуостров. Експозицията е разделена в няколко тематични направления. В раздел геология са показани минерали, характерни за пещерите в района, като ахати, корунд и други скъпоценни и полускъпоценни камъни.

В отделите биоспелеология и палеонтология на музея са показани животински видове, които живеят в пещерите или са ги обитавали в древността. В родопските пещери са намерени много кости от пещерна мечка, като гостите могат да видят възстановен изцяло от естествени кости скелет на пещерна мечка. Любопитно е, че пещерите в региона са били обитавани и от пещерни леопарди в миналото. В музея е изложена долна челюст на леопард, която е най-старата кост от такова животно, намерена в цяла Европа. Има и останки от носорози, които преди хиляди години са населявали нашите земи.

Наблизо е и природната забележителност Чудните мостове.

Чепеларе е най-високият град в България и известен зимен курорт в Южна България. Намира се в област Смолян, на 10 км северно от курортния комплекс Пампорово и на около 75 км южно от Пловдив. Градът е разположен в централната част на Родопите и само 220 км го отдалечават от София. Чепеларе е най-високо разположеният град в България с надморска височина 1232 метра и с население около 9800 човека.

В непосредствена близост до Чепеларе се намира ски зоната "Мечи чал", в която е най-дългата и една от най-добрите писти за алпийски ски в България. През периода 2007-2009 г. бяха направени значителни инвестиции в ски зоната и Чепеларе вече се развива като самостоятелен ски-център.

Facebook logo
Бъдете с нас и във