Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

ЧЕХИТЕ ВЗЕМАТ ТЕЦ ВАРНА

Падна и последната пречка за закупуването на ТЕЦ Варна от чешката компания CEZ, след като Комисията за защита на конкуренцията даде одобрението си за сделката. Преди да вземат окончателното си решение, антимонополистите са направили обстоен анализ на пазарите за производство, търговия, разпределение и обществено снабдяване с електрическа енергия. Според тях ТЕЦ Варна не притежава господстващо положение при производството на ток и след продажбата й няма опасност за засилване на пазарните позиции. Освен това договорът за продажба на дружеството предвижда едно специфично ограничение. Централата ще може да работи на свободния пазар с три от своите блокове, като останалите три ще стоят в резерв.
От КЗК посочват също, че разширяването на пазара на електроразпределението и общественото снабдяване ще намали сегашния естествен регионален монопол на CEZ, която е мажоритарен собственик на електроразпределителните предприятия в столицата, Софийската област и Плевен. Гаранция за това е и Държавната комисия за енергийно и водно регулиране, която определя тарифите за бита и промишлеността.
И при търговията с ток не може да се формира монополно положение на чешката компания, смятат антимонополистите. Причината е, че не само CEZ, a и другите собственици на електроразпределения у нас - EVN и EoN - вече имат лицензирани предприятия за търговия с електрическа енергия.

Facebook logo
Бъдете с нас и във