Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

ЧЕХИТЕ ЩЕ ИНВЕСТИРАТ 40 МЛН. ЕВРО ДОПЪЛНИТЕЛНО В НАШАТА ЕНЕРГЕТИКА

Агенцията за приватизация и чешката енергийна компания CEZ парафираха на 4 май договора за продажбата на ТЕЦ Варна. Наред с цената от 206 млн. евро, която ще платят за акциите на централата, чехите ще инвестират още 40 млн. евро за енергийни проекти у нас през следващите четири години. Бонусът бе договорен по време на преговорите за финализиране на сделката, след като руската Обединени енергийни системи се отказа от първоначалната си оферта. Средствата ще бъдат насочени към изграждането на възобновяеми енергийни източници (ВЕЦ, биомаса, комбинирано производство на електро и топлоенергия) и на енергийна инфраструктура. Конкретните начинания ще се уточняват между CEZ и Министерството на икономиката и енергетиката.
Вицепрезидентът на борда на директорите на чешката компания Иржи Боровец заяви, че вече се работи по хидроенергиен проект, който би могъл да се реализира чрез предвидените допълнителни вложения. Имаме дългосрочни цели за развитието си в България - коментира пък членът на борда Томаш Плескач - и затова се радваме, че с придобиването на ТЕЦ Варна успяхме да разширим тукашното си присъствие. От година и половина сме в страната и сме убедени, че навлизането на CEZ на българския пазар беше стъпка в правилната посока. Резултатите на електроразпределителните ни дружества тук го потвържават.
Окончателното прехвърляне на акциите и заплащането на сумата по сделката ще стане след като бъде получено одобрението на Комисията за защита на конкуренцията и завършат преговорите с НЕК за изкупуване на тока от варненската централа.

Facebook logo
Бъдете с нас и във