Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

ЧЕХИТЕ ПЛАЩАТ ОЩЕ 14 МЛН. ЕВРО ЗА ТЕЦ ВАРНА

Преговорите за продажбата на ТЕЦ Варна са приключили успешно, като чешката компания CEZ е повишила предлаганата цена с близо 14 млн. евро, съобщиха на 22 март от Агенцията за приватизация. Така парите, които чехите ще платят за малко под 100% от капитала на морската централа, вече ще са 206 млн. евро вместо предложените първоначално 192 044 361.5 евро. Както в. БАНКЕРЪ писа в предишния си брой, преговорите по приватизационния договор завършиха месец по-рано от крайния срок - 21 април. Сбъдна се и прогнозата, че параметрите на договора ще са доста по-добри от първоначално заложените. Според официалното съобщение на приватизационното ведомство договорени са били и допълнителни инвестиции в размер на 40 млн. евро. Парите ще бъдат включени в инвестиционен фонд, който ще реализира проекти в енергийния сектор на страната. Меморандумът за създаването на фонда ще се подпише от министъра на икономиката и енергетиката и от представители на CEZ едновременно с контракта за приватизация.
Въпреки че сделката е на финалната си права, до окончателното й приключване има поне месец. Тепърва чешките специалисти и експертите на АП ще трябва технически да оформят клаузите на проектодоговора за продажба, което ще отнеме около седмица. Преди това обаче е необходимо в CEZ да решат два въпроса. Първият е дали ще използват възможността да платят с компенсаторни инструменти до 10 на сто от акциите на ТЕЦ-а. Някои експерти смятат, че вероятността да бъде използвана тази опция е доста голяма и дори се цитират имената на инвестиционни посредници, които вече набирали компенсаторки за сделката. Освен че реално ще намали общата сума, която чехите ще платят за варненската централа, това ще съживи отчасти доста замрелия ни фондов пазар, коментираха брокери. Другото решение, което трябва да вземат чехите преди окончателното оформяне на контракта, е дали да закупят 51 на сто от капитала на дружеството и после да го вдигнат до 67 на сто, или придобиването на мажоритарния дял да стане сега.
Предполага се, че проектодоговорът ще бъде парафиран до началото на април и ще влезе за одобрение в надзорния съвет на Агенцията за приватизация. След това ще е необходима и благословията на Министерския съвет. За да приключи окончателно сделката обаче и акциите на варненската централа да бъдат прехвърлени на новия собственик, Комисията за защита на конкуренцията ще трябва да се произнесе дали разрешава концентрация между ТЕЦ Варна и останалите активи на CEZ в България - трите електроразпределителни дружества в столицата, София-област и Плевен.

Facebook logo
Бъдете с нас и във