Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

ЧЕХИТЕ КУПИХА ТЕЦ ВАРНА ЗА 206 МЛН. ЕВРО

Агенцията за приватизация (АП) и чешката компания CEZ подписаха в четвъртък (13 април) договор за продажба на 100% от капитала на ТЕЦ Варна. Чехите ще платят по 359.63 евро на акция, което прави малко над 206 млн. евро за цялата централа, уточниха от АП. Първоначалната оферта на чешката компания беше 192 055 361 евро, но в хода на преговорите бе договорено увеличение от близо 14 млн. евро, които ще влязат директно в бюджета. Купувачът се задължава да увеличи капитала на дружеството с 16%, като издаде нови акции за сумата от 99.88 млн. евро и придобие собственост върху тях. Предвижда се още 53 800 акции на варненския ТЕЦ да бъдат платени с компенсаторни инструменти.
За да приключи окончателно сделката, контрактът трябва да получи одобрение и от надзорния съвет на АП, както и зелена светлина от Комисията за защита на конкуренцията. Чешката компания, която е собственик на 67% от Електроразпределение Столично, Електроразпределение София Област и Електроразпределение Плевен, обяви, че не се страхува от отрицателно становище на антимонополистите. По тяхна преценка ТЕЦ Варна има ограничен дял на пазара на електропроизводството и не може да става и дума, че ще възникне монополно положение за чешката компания. Вертикалната интеграция на трите електроразпределения и на производствената централа пък била нормална практика в Европа, която се приема от всички антимонополни органи на Стария континент.
Освен стойността на акциите на ТЕЦ Варна и вложенията в самата централа, необходими за постигане на европейските екологични изисквания, CEZ ще инвестира допълнително до 40 млн. евро, поясни АП. Тази сума е била уточнена в хода на преговорите. Средствата ще бъдат включени в специален инвестиционен фонд, който ще се управлява от чехите, но с парите в него ще реализират проекти в енергийния сектор на страната по предложение на министъра на икономиката и енергетиката.
След приключване на сделката централата ще бъде включена в структурата на чешката енергийна група, която отговаря на всички електропроизводствени мощности на CEZ, независимо в коя страна се намират.

Facebook logo
Бъдете с нас и във