Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Частните абонати ще имат право да произвеждат ток от ВЕИ

България трябва да приеме до година и половина Директива за енергията от възобновяеми източници, с която частните абонати ще имат право да произвеждат, консумират, продават и съхраняват ток от възобновяеми източници. Това каза  Балин Балинов от „Грийнпийс България“ пред БНР и добави, че тази директива би могла да спаси бъдещето на заетите в добива на въглища, като ги преквалифицира в работници за ВЕИ централи.

Според него у нас интересът на потребителите расте, особено към соларните панели, а цените им падат.

„За момента хората са по-скоро затруднени да се включат към енергийната система. Има и доста бюрократични спънки. Необходимо е обаче да се инвестира и в смарт мрежи, в умни мрежи. Нашата енергийна система чисто инфраструктурно да бъде подобрена, за да може промяната да се случи по най-добрия начин. Това е бъдещето и така могат да намалят сметките си за електричество. Това е и средство за постигане на по-добра енергийна ефективност“, каза Балинов.

Пакетът „Чиста енергия за всички европейци“ бе одобрен от ЕС през 2018 г. заедно с преразгледаната директива за енергията от възобновяеми източници, от която се очаква да допринесе сериозна промяна за гражданите.

Facebook logo
Бъдете с нас и във