Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

ЧАСТНИК ЩЕ ПРЕДСТАВЛЯВА ЗАСТРАХОВАТЕЛИТЕ В НСЗ

Атанас Табов е най-вероятният нов представител на Асоциацията на българските застрахователи (АБЗ) в Националния съвет по застраховане (НСЗ), научи в.БАНКЕРЪ. Досега браншовото сдружение се представляваше във висшия регулиращ орган от Димитър Димитров, където той попадна в качеството си на изпълнителен директор на ДЗИ-Общо застраховане. Преди два месеца обаче Димитров бе освободен от тази длъжност по негова молба, а преди седмица напусна окончателно застрахователните структури.
На общо събрание на асоциацията в понеделник (21 май) членовете й ще изберат своя нов представител в НСЗ. Мнението на повечето дружества е, че най-добре е това да е председателят на браншовата организация Атанас Табов - главен изпълнителен директор на Алианц България.
Ако асоциацията гласува за Табов, той ще е първият представител на частна застрахователна компания в НСЗ. Досега, освен Димитър Димитров, това представителство е възлагано на Борислав Михайлов в качеството му на изпълнителен директор на ДЗИ ЕАД и на Йордан Йорданов, председател на надзорния съвет на ЗАД Армеец.
Националният съвет по застраховане е органът, който издава и отнема лицензите за застрахователна дейност у нас. Председател е министърът на финансите, а членове са министърът на правосъдието, министърът на труда и социалната политика, директорът на Агенцията за надзор върху застраховането и хазарта (АНЗХ) и хабилитиран преподавател, в случая доц. Боян Илиев от свищовската стопанска академия Димитър А. Ценов.
Общото събрание на застрахователната асоциация ще промени в понеделник и устава й, за да съответства той на изискванията на влезлия в сила от 1 януари тази година Закон за юридическите лица с нестопанска цел.

Facebook logo
Бъдете с нас и във