Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

ЧАСТНИ ДЪРЖАВНИ И ОБЩИНСКИ ИМОТИ ЩЕ СЕ ДАВАТ НА КОНЦЕСИЯ

Обекти, които са частна държавна и общинска собственост и представляват сериозен обществен интерес, ще могат да се отдават на концесия. Това предвиждат част от текстовете на новия законопроект за концесиите, който на 18 януари бе гледан на първо четене от парламентарната комисия по местно самоуправление и регионална политика. Според сегашната нормативна уредба на концесия може да се дава само публичната държавна и общинска собственост.
Какво означава обектът да е от обществен интерес, питаха се депутати и настояваха понятието да се прецизира. Един павилион например също може да е от сериозен обществен интерес и вместо да се даде под наем, както досега, ще се наложи да мине през далеч по-сложна процедура. Припомнено бе и че до 1998 г. концесиониране е предвиждал и действащият тогава Закон за устройство на територията. Ограничителните текстове обаче са блокирали голяма част от възможностите за частно стопанисване (в газоразпределението, да речем) и затова са били променени.
Този проектозакон ще обслужи определени интереси, свързани с концесионирането на магистрала Тракия. Но след това ще се отвори един доста либерален режим за вземане на решения, който ще ощети държавата, заяви депутатът от Коалиция за България Костадин Паскалев. Паскалев постави още няколко сериозни въпроса, сред които защо се налага да се концесионира и частната държавна и общинска собственост, как ще бъдат уредени нещата със започналите вече процедури и дали административният капацитет на отделните ведомства ще може да гарантира изпълнението на закона?
Присъстващите в залата експерти на строителното министерство не успяха да дадат задоволителни отговори. В крайна сметка, по предложение на депутата от ДСБ Евгени Чачев, заседанието бе отложено заради отсъствието на ангажираните със законопроекта политически лица. При следващото му разглеждане в залата ще трябва да присъстват поне заместник-министри на регионалното развитие и благоустройството, на транспорта и на екологията.

Facebook logo
Бъдете с нас и във