Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Частен съдебен изпълнител се бори със сенки на стари муцуни

В чий ли "хербарий" ще заблести скъпоструващата, но продадена на безценица варненска "Орхидея"?

Морските владения на добилото преди години скандална известност акционерно дружество "Риджънт кепитал", чието име се свързваше с опита за непрозрачно придобиване на пенсионния фонд “Доверие” чрез United Capital PLC, се разпродават на публична продан.

Още от февруари тази година частният съдебен изпълнител Станимира Данова се опитва да продаде сериозен „пакет“ от имотите на дружеството във Варна на основание изпълнителен лист по вземането на взискателя „Първа инвестиционна банка" АД.

 

На 10 септември ще бъдат отворени предложенията на мераклиите за обявения на търг имот от близо 7 дка (6940 кв. м.), заедно с изградените върху него осем отделни сгради.

Частният съдебен изпълнител Данова е сложила на тезгяха три хотела – първият  на три етажа с обща разгърната площ от  2016 кв. м., вторият - на шест етажа, разположени на  5868 кв.м. и третият -  хотел „Орхидея“ със застроена площ от 1945 кв. метра. Според описанието на имотите в обявлението на частния съдебен изпълнител само в „Орхидея“  има ситуирани 65 хотелски стаи, 8 апартамента, конферентна зала, два магазина за промишлени стоки, бръснаро-фризьорски и козметичен салон, ресторант, нощен клуб, винарна, бар - открит басейн, барбекю и закрит басейн, СПА център, интернет клуб, бюро за обмен на валута, лоби бар, и кафе - бар панорама.

Ако съдим по Разрешението за ползване (№ Ж-07- 12 от 9 януари 2008 г.), хотелският комплекс „Орхидея“ възниква в сегашния си вид след реконструкция, разширение и надстройка на бивша почивна станция.

Обявената цена за всичко това е 3 728 568 лева.

Справка в регистрите на публичните продажби на частните съдия изпълнители показва, че това на практика е пореден опит за продажбата на комплекса. За последните няколко месеца цената му се е сринала главоломно.

При първото предлагане той е бил оценен на 5 986 217 лева. През март цената му вече е  5 450 644 лв, а през юли тя е  4 142 854.40 лева.

Можем само да гадаем, какви са задълженията на дружеството към финансиралата го банка, тъй като данни за това трудно могат да бъдат открити. Логиката в тези случаи обаче показва, че на този етап все още е възможно тя да си върне част от парите, стига цената при продажбата на тези имоти да не достигне дъното.

Тук е моментът да припомним, кои са играчите

Ако съдим по данните в търговския регистър, акционерите присъствали на общото събрание преди две години (на 25 юни 2019 г ), са гражданинът на САЩ Уилям Фицпатрик Костофф, който притежава два пакета акции – първият с 293 871 обикновени поименни с номинал от по един лев и вторият с 2 872 542 акции. Следва Румен Нанов, с притежаваните от него лично 6000 акции с право на глас, плюс пакет от 2 699 004 поименни привилегировани акции без право на глас, но с право на дивидент и ликвидационен дял.

Следващият в списъка е Стоян Стайков с 6000 акции. Следва „Такс Контрол“ ООД, представлявано от Станимир  Маринов и Мария  Минчева, но собствеността е на американското дружество „Кей Ес Ти Инвест Инк“. И тъй като от доста време насам действителните собственици на чуждестранните дружества трябва да бъдат обявявани – в тази графа са записани Стоян Стайков и Мирослава Йорданова. То притежава 8800 акции. Последният в списъка на акционерите със 100 000 акции е австрийската компания „Нойе Имобилиенгезелшафт м.б.Х“.

На практика това са 

представителите на 100% от собствеността.

Завесата около този на практика международен консорциум бе повдигната след разразилият се през 2013 г. скандал, свързан с мерака на „United Capital“ - дружество, регистрирано във Великобритания с офшорна собственост и представлявано от българи, да напазаруват най-големия български пенсионен фонд - "Доверие" от неговите собственици австрийската застрахователна компания "Виена иншурънс груп".

Тогава стана ясно, че сред основните акционери в United Capital е "Риджънт кепитал", управлявано от Румен Нанов. Обстановката особено се нажежи, когато стана ясно, че Нанов е акционер в компанията и представител на един от големите собственици в нея - "Пош ентерпрайзиз" ЛЛС, регистрирано на Сейшелите и е свързан както с фалиралата през 1995 г. Агробизнесбанк, така и с бившия царски депутат Димитър Ламбовски, който периодично се „прочува“ с врътките си по коридорите на властта.

Преди година, например, името на Ламбовски бе забъркано в скандала с „прочулия се“ бивш директор на Българската банка за развитие Стоян Мавродиев и изтеклия разговор, в който се обсъждат енергийни проекти за производство на ток от биомаса, които да се финансира с кредити от ББР и от тях да се отклонят пари чрез схема за …префактуриране.

Това едва ли беше случайно, тъй като по същото време стана ясно, че

имената на същите мераклии

да прилапат пенсионния фонд „Доверие“, фигурират в  доклад на Главна дирекция „Оперативна програма околна среда“ до бившия министър на околната среда и водите Емил Димитров - Ревизоро”, в който тогавашният изпълнителен директор  Гергана Грозданова посочва няколко  големи концентрации на проекти в едни и същи фирми на обща стойност 335 млн. лева…

“Прави впечатление участието на едни и същи изпълнители, които изготвят и отговарят за стратегически документи, в резултат на които се реализират мерки по програмата и се усвоява значителен ресурс” – това бяха част от констатациите в доклада на Грозданова.

Един от играчите в схемата по усвояване на евросредствата беше именно дружеството “Балканика” на Димитър Георгиев, който обаче се оказа  с много интересни бизнес връзки. Още през 1991 г. той създава “Вектор Интернешънъл” – ООД заедно с банкерите Александър Велев и Румен Нанов – шефове на скоропостижно фалиралите по време на нашенския преход „Агробизнесбанк” и „Елитбанк“.

От всичко казано дотук за пореден път се убеждаваме, че схемите и игрите, създавани от старите муцуни във финансовия живот на страната през последните 30 години, макар и периодично дискредитирани, едва ли ще бъдат прекратени…

Facebook logo
Бъдете с нас и във