Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Част от пътищата в обхвата на тол системата ще бъдат с нулева такса

Ще продължим да търсим възможност за конструктивен диалог с всички превозвачи във връзка с подготовката на тол системата, която ще заработи в тестови режим от 16 август, защото смятаме, че тази реформа трябва да бъде въведена в България. За пореден път обяви регионалният министър Петя Аврамова. По думите й 67% от българските граждани подкрепят въвеждането й, защото в момента 2/3 от пътните такси за ремонт и пътно поддържане се събират от винетките за леки автомобили. Останалата 1/3 е от тежкотоварния трафик, който всъщност руши българските пътища. "Над 90% от въпросите, които ми задават хората във всички населени места, в които се срещам с тях, са за пътища. Всички искаме да караме по хубави пътища. Ще продължавам да търся конструктивен диалог, тази реформа, колкото и трудна да е, да бъде доведена до край", коментира още Аврамова. Според нея с темата е възможно да се спекулира по чисто политически причини.

На този етап е планирано  само 50% от републиканската пътна мрежа, което е 10 800 км да бъде включена в обхвата на тол системата. Част от тях ще бъдат с нулева ставка, което означава, че няма да се събират пътни такси, защото участъците не са в добро експлоатационно състояние. Останалите 10 хил. км републикански пътища ще бъдат без тол такса, както  и още 20 хил. км общински пътища, за които не се изисква такава. "Никой от превозвачите в момента не може да даде точна справка за това колко пари ще плати при един курс на негов тежкотоварен автомобил през България, тъй като ние все още не сме представили актуалната пътна карта с платени отсечки", обяви Аврамова и добави, че всички сметки за един курс при това положение са некоректни.

На 2 април е била направена техническа свързаност между тол системата и системата на Агенция „Митници“ и  в момента тече синхронизиране на базата данни. Изгражда се и връзка със системата на МВР, където изискванията за сигурност налагат по-сложни процедури, но като техническо изпълнение и свързаност ще има готовност за въвеждане на тол системата, смята Аврамова."Разчитаме на конструктивен диалог, в който да намерим най-вярното решение за България."

Facebook logo
Бъдете с нас и във