Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Част от магистрала "Хемус" се строи незаконно

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова и министърът на икономиката Кирил Петков представиха поредна доза разкрития за незаконно строителство у нас. 

Регионалният министър съобщи, че е установено незаконно строителство и на АМ "Хемус".

Като нередности са открити по трасета 4, 5 и 6. "Знаете, че още през лятото правих проверки по съответната магистрала. Първата инспекция беше по пътен възел на отсечка 6. Там установихме незаконно строителство. След това получихме сигнал за незаконни насипи, извършвани в горска територия и съсипани 87 декара гора. Възложих на дирекция "Независим и строителен контрол" да изготви доклад", поясни Комитова и допълни, че е трудно да се каже как ще продължи строителството в участъците, където са открити нарушения.

Тревожен е фактът, че основата на един скоростен път се изпълнява без строителни книжа, без разрешения за строеж и с анонимна строителна фирма.

Министърът на икономиката Кирил Петков информира, че от 416 язовира у нас са завършени само 10.

"Направихме проверка на тези 10 язовира. Надявах се да няма язовирна стена без разрешение, но се оказа, че от тези 10 нито една няма строително разрешение. Кой може да поеме отговорността, ако тези стени се напукат?. Тези язовири са изцяло нови съоръжения, а по документи са текущи ремонти. Имаме и виждаме заповеди, написани на ръка. Построени са на завишени цени - 5 пъти над цената на бетона", посочи министърът на икономиката. По думите му има опасност за селищата. Именно заради това той смята да уволни и последния член на борда от ДКК, който е бил част от тези решения. 

"Ясен Спасов е освободен като изпълнителен директор на ДКК. Нашите юристи ще кажат точно по какви членове ще бъдат освободени и ще им се търси отговорност. Подали сме сигнал до прокуратурата за тези 10 язовира, но до момента не са ни потърсили от там", допълни министърът.

"Тук не става дума само за пари, но и за опасност. Хубавата новина е, че са завършили само 10. Не знаем какво е качеството на бетона. Просто е безумие. Влизаме в кооперация с ДНСК, но трябва много бързо да влезем в контрол. 200 млн. лева са отишли в джобовете на някого. Тези язовири са построени три пъти на по-високи цени и без документи и не е ясно какво е качеството им", изтъкна Петков. И допълни, че независимо, че са в различни области на България едни и същи две компании ги строят и то на почти едни и същи завишени цени с разлика от няколко стотинки.

 

 

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във