Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

ЧАКАТ НИ ГЛОБИ ОТ 300 000 ЕВРО НА ДЕН

Министерският съвет трябва да одобри до края на март квотите парникови газове, определени от Европейския съюз за страната ни за 2007-а 2008-а. Техният размер е 42.3 млн. т въглероден диоксид годишно, които трябва да се разпределят между 150 индустриални инсталации, съобщи през седмицата агенция Ройтерс, позовавайки се на Стефан Бишовски, ръководител на департамент Климатични промени към Министерството на околната среда и водите. Същото министерство трябва да изготви Националния план за разпределяне на квотите. Според Бишовски само така българският бизнес ще може да регистрира емисиите за 2007-а преди крайния срок.
Схемата за търговия с емисии е инструментът на ЕС за борба с глобалното затопляне. Тя поставя ограничения на емисиите въглероден диоксид, които индустрията може да изхвърля в атмосферата. През декември 2007-а България заведе дело срещу Европейската комисия, тъй като Брюксел намали квотата на страната с 37% до 42.3 млн. т годишно. Съдебна процедура започнаха още осем държави, главно нови членки на общността - Румъния, Чехия, Естония, Унгария, Литва, Латвия, Полша и Словакия.

За промените в климата се сещаме само тогава, когато се изсипят невиждани порои, задухат ураганни ветрове или сушата спече земята и подпали горите. После природните стихии отминават и за тях си спомнят комай само потърпевшите. Всички останали продължаваме да живеем в безметежно равнодушие до следващото бедствие. Малцина са тези, които си дават сметка, че за екстремните климатични промени до голяма степен сме виновни всички ние, увеличавайки непрекъснато емисиите въглероден диоксид. Увеличението идва както допотопните промишлени инсталации и старите коли, така и от нарастването на консумираната енергия.
От старите коли скоро няма да се отървем. Не бихме могли с елека ръка да затворим и замърсяващите промишлени предприятия. Колкото до електропотреблението, у нас, то не само че няма да се свива, но и ще расте, а шансът да стане екологично засега е твърде малък. Нищожна е и възможността да избегнем екоглобите - на този етап само от нашенското екологично ведомство, а след това и от Евросъюза. За тези санкции обаче, а и за конкретните мерки срещу климатичните промени в България упорито се мълчи. Правителството, а и екоминистерството не обелват и дума, че след 31 март трябва не само да се разпределят квотите от парникови газове между 150-те големи индустриални замърсителя в страна, но и да бъдат наложени глоби на всеки, който изхвърля в атмосферата въглероден диоксид над разрешеното. Първоначалните санкции от Министерството на околната среда и водите ще са между 2 хил. и 10 хил. лв. месечно и ще са съвсем поносими за големите компании. Но ако се намеси и Еврокомисията, която ни предупреди още през октомври, нещата ще станат доста по-различни и със сигурност някои предприятия ще се изправят пред дилемата
да плащат или да затворят врати?
По неофициална информация глобата, която ще бъде наложена на България заради неспазените екологични ангажименти, ще е 300 хил. евро за всеки ден, през който изхвърляме въглероден диоксид над допустимите норми. Излишно е да обясняваме, че основната част от всекидневната глоба ще се плаща от държавния бюджет, а доколко неустойките, налагани на промишлените замърсители, ще успеят да я покрият, е отделен въпрос.
Реално най-потърпевша ще е енергетиката, която произвежда над 85% от емисиите парникови газове у нас. Основно те се бълват от въглищните ТЕЦ-ове, които обаче произвеждат и над 50% от консумираната у нас електроенергия. Както в. БАНКЕРЪ неколкократно е писал, съгласно ангажиментите, поети при присъединяването ни към Евросъюза, от 1 януари 2008-а големите ТЕЦ-ове трябваше да са снабдени с т.нар сероочистващи инсталации. В края на миналата година този срок бе удължен до 31 март 2008-а. Но и след отсрочката екологичната картина няма да се промени. Просто защото за отпуснатите три месеца не бе направено нищо съществено. Наистина, на 1 януари бе спрян втори блок на ТЕЦ Бобов дол, само че останалите три продължават да бълват и парникови газове, и пепел над допустимото. Подобно е положението и в енергийния комплекс Марица-изток, където се произвеждат 65% от нашенския серен диоксид. Няма промяна и в по-екологичния ТЕЦ Варна, нито пък в сравнително малкия ТЕЦ Русе. Да не говорим за димитровградската Марица 3. След 31 март всичките ще плащат екоглоби.
От 1999 г. в с. Полски градец работи Автоматична станция за контрол на качеството на атмосферния въздух, която е собственост на ТЕЦ Марица-изток 2. С нея се отчита не само степента на замърсяване в региона, но и делът на вредните емисии на всяка от централите в комплекса. На двата комина на същия ТЕЦ, чиято височина е 325 м, са изградени системи за непрекъснато измерване и на емисиите в атмосферния въздух, излъчвани от най-голямата въглищна централа на Балканите.
С нейните 1440 инсталирани мегавата
ТЕЦ Марица-изток 2 е и най-големият замърсител в държавата
Със сероочистки работят само нейните 7-и и 8-и блок, като те бяха изградени преди десетина години. През 2004-а в Марица-изток започна проект за рехабилитация и модернизация на първите четири блока включително и изграждането на сероочистващи инсталации). Общата му стойност бе 226 млн. евро, от които 191 млн. са осигурени от Японската банка за международно сътрудничество чрез държавно гарантиран заем, а останалите 35 млн. са от БУЛБАНК.
Блок 2 бе пуснат в експлоатация в началото на 2007-а, а блок 1 - няколко месеца по-късно през август . И въпреки че всички дейности трябва да приключат до края на миналата година, продължават строително-монтажни работи по 3-и блок, който бе спрян за рехабилитация на 12 юли 2007-а. В процес на реконструкция е и спреният след това 4-блок. Сероочистки на тези блокове все още няма. Според плановете на централата 3-и блок ще бъде пуснат на 1 декември 2008-а, а 4-и блок - на 1 април 2009-а.
Още по-неблагоприятна е ситуацията около 5-и и 6-и блокове. Проектът за изграждане на сероочистващи инсталации там бе разработен преди повече от три години, осигурено бе и финансирането му. Стойността му е 80.3 млн. евро, от които 36.1 млн. са безвъзмездна помощ по програма ИСПА на ЕС, 34 млн. са заем от ЕБВР, а 10.1 млн. са собствени средства на ТЕЦ Марица-изток 2. Договорът за супервизия и техническа помощ бе възложен на консорциума AF Enprima Ltd, Fichtner GmbH Co KG, Института по енергетика, Chemoproject A.S. и Комплект Консулт ООД. В момента тече тръжна процедура за избор на изпълнител, като се планира сероочистващите инсталации на блокове 5 и 6 да влязат в експлоатация през 2010 година. Само след броени дни обаче централата ще започне да плаща глоба за мръсните шест блока. А по сметки на Министерството на икономиката и енергетиката, ако ни натиснат от Брюксел, ТЕЦ-ът ще натрупа загуби от поне 38 млн. лв., което ще доведе до
невъзможността да обслужва кредитите си
Съществува и компромисен вариант, смятат експерти - централата да не нарушава националното и европейското законодателство, като мръсните й блокове работят само през определени периоди на годината и емисиите вредни газове от тях се включат в общата квота на България. Както писа БАНКЕРЪ, от ръководството на Марица-изток 2 са предложили на ековедомството първите четири блока да работят през 2008-а, а 5-и и 6-и - през 2009 и 2010 година. Но основно е искането, подкрепено и от Министерството на икономиката и енергетиката, за смекчаване на условията в екологичното разрешително. В интерес на истината това едва ли ще стане, тъй като ТЕЦ Марица-изток 2 се гледала под лупа.
По-различна е ситуацията с електропроизводството на брикетната фабрика Брикел, собственост на Христо Ковачки. Централата там, известна като старата ТЕЦ Марица-изток 1, е на само най-възрастната в страната, но и най-мръсната. Според мощностния ни баланс, тя трябваше да бъде спряна още в началото на 2000 г. (т.е. тогава, когато бе купена от Ковачки), но работи и до ден днешен. Не е много ясно по какъв начин е издадено екоразрешителното й, но по информация на вестника срокът му е до 2012- и в него не се изисква изграждането на сероочистка за 155-мегаватовата мощност
Що се отнася до третата централа в комплекса - Енел Марица-изток 3, тя разполага със сероочистващи инсталации. Последната - на блок 3, бе пусната в пробна експлоатация в средата на март и до месец ще влезе в нормален режим на работа.
Сероочистващи съоръжения няма и в другата централа на Ковачки ТЕЦ Марица 3 - Димитровград. Интересното е, че през август 2007-а комплексното й екоразрешително бе променено. От Министерството на околната среда и водите тогава обясниха за БАНКЕРЪ, че причината за корекциите са системни нарушения на разписаните норми за качество на въздуха. В новото разрешително критериите са чувствително понижени, но са въведени по-строги изисквания към консумацията на въглища, както и по-строг контрол на инсталациите от старозагорската екоинспекция.

Facebook logo
Бъдете с нас и във