Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Чакаме ЕК да каже може ли ДДС за ток и газ да стане 10%

Комисията за енергийно и водно регулиране ще прецени и ще обяви какви да бъдат цените за битовите потребители от 1 януари следващата година. Изпълнителната власт е в постоянна комуникация с КЕВР и обсъжда различни варианти какво предстои. Така служебният премиер Стефан Янев отговори на въпрос на депутата Мартин Димитров от "Демократична България" за цената на електроенергията.

Янев съобщи, че очакваме Европейската комисия да потвърди дали може да се намали на 10 процента ставката на данък добавена стойност за доставките на електроенергия и природен газ. Чакаме уведомително писмо от ЕК дали тази мярка е съотносима с всички останали. Трябва да се прецени дали мярката би се възприела като държавна помощ.

Премиерът посочи, че се чуват твърдения за свръхприходи в енергетиката, които могат да се пренасочат към компенсации. Но подобно твърдение е много общо и трябва да се направи конкретна оценка дали и как средствата могат да бъдат използвани. От изказването на Янев се разбра, че това е въпрос, с който трябва да се заеме бъдещото редовно правителство.

До момента от 47 дружества, 46 са подписали договори за компенсация. Тези дни започва изплащането на голяма част от компесаторните суми за октомври и до другата седмица ще бъдат направени изплащанията за сметките за ноември. Разчетите, които има в Министерството на енергетиката, показват, че малка част от сумите са изплатени поради естественото забавяне на сметките и необходимостта за тяхната обработка. Това ще се случи буквално следващата седмица.

По време на блицконтрола в парламента Янев каза, че у нас икономиката през последните шест месеца се развива добре. Той отговори на въпрос на депутата от ГЕРБ-СДС Делян Добрев за ниския икономически растеж на страната. "Сравненията на база тримесечие и моментна снимка не са най-точният показател. На годишна база тези цифри стават съвсем различни", отбеляза министър-председателят. По думите му прогнозите на експертите са, че на годишна база растежът ще е съизмерим с европейския.

Служебният премиер коментира, че ефектът върху икономиката от високите цени на електроенергията е видим не само в България, но и навсякъде в Европа. По повод коментар на Добрев за външния дълг на страната, Янев каза: Задължение на парламента е, когато дебатира бюджета за 2022 г., да реши какъв дълг е необходимо да се поеме и кое е най-правилното решение.

Facebook logo
Бъдете с нас и във