Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

Чакаме база на "Локхийд Мартин" и нови кораби

Модернизацията на армията закъсня с около 15 години. Но сега, поне на пръв поглед, намеренията на правителството изглеждат сериозни.

Два от трите проекта за закупуване на нова техника се движат с добро темпо. Държавата води официални преговори с американския производител "Локхийд Мартин" за покупката на нови изтребители F-16 Block 70. Междувременно стана ясно, че военното ведомство очаква оферти и от три компании за нови кораби. Засега "на трупчета" остава единствено поръчката за нови машини за сухопътните войски. Като цяло модернизацията на армията се оценява на над 4 млрд. лева. Доколко е необходима и оправдана - вече е отделен въпрос. 

В четвъртък (11 април) "Локхийд Мартин" даде разяснения по евентуалната доставка на изтребителите. Плановете са страната ни да закупи 8 самолета за сумата от 1.8 млрд. лв., но правителството получи мандат да сключи сделка и при по-висока цена.

Друг спорен момент беше срокът за доставка. Идеята бе да получим първия изтребител към 2021 г, но щатският производител посочва, че това следва да се случи година по-късно. "Самолетите за Бахрейн, Словакия и България ще са сред първите, които ще бъдат построени в новото съоръжение в Грийнвил. Ако приемем, че договорът бъде подписан това лято, планираме да започнем обучението на българските пилоти и наземен персонал в САЩ не по-късно от 2021-в и ще доставим първия български F-16 преди началото на 2023 година ", уточнява директорът в компанията Джим Робинсън.

Колкото до офсетовата програма, Вашингтон планира да открие база у нас за поддръжка, частичен и цялостен ремонт като част от ангажимента си да подкрепи придобиването на F-16 от нашата страна. Това означава, че самолетите ще се поддържат в България от местни инженери и техници през цялата продължителност на своите 12 000 летателни часа живот. Засега обаче не се съобщава за допълнителни инвестиции в икономиката - факт, който трябва да буди сериозно притеснение у нашите управници. 

Един от преговарящите от името на правителството - заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов,  уточни, че България работи много активно по подготовката на бъдещ договор с американците. Очаква се българският преговорен екип да е във Вашингтон от 7 до 10 май за оформяне на проектоспоразумение. "Работим активно, така че да има договор тази година, и то преди изтичането може би на сесията на парламента до 31 юли. Надявам се да успеем", изтъкна Запрянов.

Колкото до "освежаването" на Военноморските сили, то ще струва около 1 млрд. лева. Срокът за подаване на оферти изтича на 16 април. Такива се очакват от три фирми - "Люрсен" - Германия, "Фикантиери" - Италия и МТГ "Делфин" - България. Неофициално за фаворит се сочи българското дружество. Преди година МТГ "Делфин" стигна до финала на предишния търг. Тогава държавата бе готова да плати 820 млн. лв. за плавателни съдове. Преговорите обаче пропаднаха. Сегашният проект предвижда първият кораб да бъде доставен до края на декември 2023-а, а вторият до края на декември 2024 година.

Като цяло правителството планира в следващите десет години да се разплаща разсрочено по трите проекта за модернизация на отбранителните сили. Което поставя нови въпросителни, защото нито "Локхийд Мартин", нито бъдещите доставчици на кораби и бойни машини казват дали са съгласни на този вариант.. 

Иначе проектът за Сухопътните войски, който предвижда закупуването на 150 броя бронирана бойна и специална техника, е оценен на 1.464 млрд. лв. с ДДС. Кабинетът поставя условието в производството им да бъде включен и българският Военнопромишлен комплекс, а поддръжката и по-нататъшната модернизация да се извършват у нас.

Facebook logo
Бъдете с нас и във