Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

Чакаме 83 млн. евро по "Трансгранично сътрудничество"

Последните версии на програмите за трансгранично сътрудничество на България със Сърбия, Турция и Македония за периода 2014-2020-а вече са одобрени, съобщиха в петък (22 август) от Министерството на регионалното развитие. Предстои финансовите рамки на обща стойност над 83 млн. евро да бъдат внесени в Европейската комисия за одобрение до 22 септември. При положителна оценка от Брюксел първите покани за кандидатстване могат да бъдат отворени през пролетта на следващата година.


Общият бюджет на програмата със Сърбия ще е над 34 млн. евро. По нея ще могат да се финансират проекти в областта на устойчивия туризъм, опазването на околната среда и инвестициите в младежта. От средствата ще се възползват 13 региона от двете страни на границата, или територия от близо 44 хил. кв. километра. Новото през този програмен период е, че освен областите Видин, Монтана, София, Перник и Кюстендил ще се финансира и най-бедният район у нас - Врачанският. Така общото население, което потенциално може да се облагодетелства от европарите , се увеличава до 2.2 млн. души.


Близо 30 млн. евро са предвидени по програмата за трансгранично сътрудничество с Турция. В този случай ще бъде покрита територия от около 29 хил. кв. км с население от 1.5 млн. души. От българска страна допустимият район за финансиране включва областите Хасково, Ямбол и Бургас.


Средствата ще се разпределят за опазване на околната среда, насърчаването на адаптацията към изменението на климата и смекчаване на последиците от него, превенция и мениджмънт на риска, развитие на устойчивия туризъм, опазването и социализирането на културното наследство.


"Засилване на двустранното сътрудничество между хората и институциите за съвместно справяне с общи предизвикателства и развитие на потенциала на региона", ще е мотото на програмата с Македония. Ресурсът й от 19.5 млн. евро ще бъде използван за финансиране на проекти в областта на туризма, опазването на околната среда, развитието на конкурентоспособността на малкия и средния бизнес, търговията и насърчаването на инвестициите. Програмата ще насърчава младежкото участие, недискриминацията и включването на уязвимите групи. Трансграничната зона обхваща около 18 хил. кв. км и население от 1 млн. души. В нея са включени областите Благоевград и Кюстендил.


Предстои да бъде одобрена финалната версия и на програмата за регионално сътрудничество между България и Гърция, чийто бюджет е близо 130 млн. евро.

Facebook logo
Бъдете с нас и във