Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Чакаме 700 млн. лева по "Околна среда" до края на 2014-а

До края на годината очакваме 700 млн. лева по ОП „Околна среда” от Брюксел. Това са забавени плащания, спрени плащания и новообработени плащания от последните два месеца. Това обяви министърът на околната среда и водите в служебния кабинет Светлана Жекова пред Дарик радио.

"Твърдо вярваме, че Брюксел ще подходи приоритетно, след като сме преминали целия контрол и одит от Европейската комисия”, посочи тя.

Жекова обясни, че наложената от страна на Европейската комисия плоска финансова корекция в размер на около 150 млн. лв. е разумен баланс на преценката на грешките, които са били допуснати основно в провеждането на обществените поръчки и оценката им от страна на управляващия орган.

Общо 239 са проектите, които са проверени, а индивидуалните финансови корекции възлизат на около 90 млн. лева, допълни министър Жекова и подчерта, че България не губи средствата от тази финансова корекция.


"При договаряне на плоска финансова корекция, свързана със системите за управление и контрол, тези 150 млн. лв не излизат от програмата и отново ще бъдат използвани, но остават за сметка на бюджета. Проектите трябва да бъдат завършени до края на октомври 2015 г., за да може да бъдат разплатени през 2016 г.", обясни тя.


По думите на министър Жекова констатираните нарушения в проверяваните проекти невинаги са по вина на бенефициентите, тъй като в някои случаи обществените поръчки са провеждани въз основа на стара нормативна база.
 

Facebook logo
Бъдете с нас и във