Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

ЧАКА СЕ НОВ ГЮВЕЧ ЗА РМД-ТАТА

Слуховете за евентуални промени в Закона Лучников до края на ноември породиха слабо разтваряне на ножицата между офертите на инвестиционните посредници за покупка и продажба на компенсаторни записи. Притежателите им могат да ги пласират на гишетата на финансовите къщи на средна цена 15% от номиналната им стойност. Предлаганите от търговците оферти се различават донякъде в зависимост от обема на продаваните записи или бонове, както и от населеното място, откъдето са емитирани. Купувачите на компенсаторки (главно РМД-та) пък можеха да се сдобият с ценните за тях хартийки срещу 17% от номинала им.


Част от брокерите са на мнение, че изненадите, ако има такива, ще дойдат от Народното събрание. Новите текстове в закона за тези платежни инструменти ще са в две насоки. Вероятно народните представители ще удължат срока, в който РМД-тата ще могат да плащат пълната цена на приватизираните от тях предприятия. Сегашният текст на закона им дава това право до идващата Нова година. Слухове от кулоарите обаче са, че срокът ще бъде удължен поне до края на 2001 година. От това ще се облагодетелстват закъснелите дружества, които все още не са намерили необходимите им пари за покупка на компенсаторки.


Другата гласена от депутатите промяна да се разреши и на РМД-тата, придобили предприятия след 1 февруари 2000 г., да изплащат с компенсаторни инструменти цялата сума по сключените от тях сделки. Ако подобен текст бъде приет, търсенето на записи ще се повиши минимум със 150 млн. лева.


Министерството на земеделието обяви нови 10 хил. декара земя от Държавния поземлен фонд за продажба на търгове срещу компенсационни бонове. Нивите са в шест общини от Силистренска област. Крайният срок за подаване на заявления за участие в тези аукциони, както и за районите на Шумен, Ямбол и Добрич е 20 ноември. В тях могат да участват само притежателите на бонове, издадени от съответната общинска поземлена комисия. В четвъртък земеделското министерство обяви, че номиналът на емитираните досега книжа за обезщетяване на собственици на одържавени земеделски земи е 1.113 млрд. лева. Все още обаче в 24 области издаването на боновете не е приключило. То трябва да приключи до 31 декември. Тогава ще има и по-ясна представа какъв ще е общият обем на боновете, както и колко земя ще предложи държавата за продажба.

Facebook logo
Бъдете с нас и във