Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Чайков отлетя пръв

Председателят на управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура" Стефан Чайков се оказа първият висш чиновник, който се раздели със заеманата длъжност след идването на власт на служебното правителство. От Министерството на регионалното развитие и благоустройството съобщиха на 7 август, че той е напуснал по взаимно съгласие и се връща обратно в частния бизнес.

Отзивите за работата на Чайков са доста противоречиви, тъй като именно при неговото управление започнаха проблемите със забавянето на големите инфраструктурни проекти, изграждани с пари по оперативните програми. Сред тях са магистралите "Струма" и "Марица", Западната дъга на Околовръстното шосе и др. Чайков не можа да разреши и казуса с фирмата "Автомагистрали Черно море", която продължава да чака няколко милиона лева от пътната агенция за изграждането на новия участък от аутобана "Хемус" край Шумен. Сега с всички тези проблеми ще трябва да се занимава едно добре познато лице - Лазар Лазаров. Именно той оглавяваше агенцията до август 2013-а. След това в продължение на няколко месеца бе и член на управителния съвет, но напусна по собствено желание.

"За времето, прекарано извън администрацията, видях пропуски в работата на Агенция "Пътна инфраструктура" и лично в моята. Надявам се с усилията на всички хора те да бъдат отстранени и работата да бъде подобрена. Основната ни цел ще е завършването на оперативната програма "Транспорт", на големите инфраструктурни обекти. Предизвикателство е възстановяването и на пътната инфраструктура в страната след наводненията", каза пред БНР Лазаров,

Новият-стар шеф ще се опита да оптимизира строителството на автомагистралите "Струма" и "Марица", за да не се загубят европейски пари. "Въпрос на икономическа обосновка и запазване на околната среда е дали последната отсечка на "Струма" - през Кресненското дефиле, ще бъде път с виадукти , или тунел", отбеляза той.

Междувременно ще се търси диалог с превозвачите, които заплашиха да блокират пътищата около София заради забраната за движение на товарните камиони по магистралите и големите пътища в петък, събота и неделя, както и с "Автомагистрали Черно море" за разплащане на дължимите суми.

Facebook logo
Бъдете с нас и във