Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

CETA започва да се прилага от април

Протестите пред сградата на Европейския парламент не попречиха на споразумението с Канада

На фона на бурните протести пред сградата на Европейския парламент в Страсбург евродепутатите одобриха на 15 февруари всеобхватното търговско и икономическо споразумение между ЕС и Канада (СЕТА). Усилията на протестиращите не успяха да променят нагласите в пленарната зала и документът получи солидна подкрепа. Той бе приет окончателно с 408 гласа "за", 254 "против" и 33 "въздържал се".

След гласуването докладчикът по СЕТА Артис Пабрикс (ЕНП, Латвия) каза: "С приемането на този пакт ние избрахме отвореността, растежа и високите стандарти, вместо протекционизма и стагнацията. Канада е държава, с която споделяме общи ценности. Тя е съюзник, на когото можем да разчитаме. Заедно можем да строим мостове, а не стени за просперитета на нашите граждани. СЕТА ще бъде светлината, по която ще се водят бъдещите търговски споразумения по целия свят". Изказването му беше директна препратка към действията на новия американски президент Доналд Тръмп, който категорично се обяви против търговските споразумения, включително и Трансатлантическото търговско и инвестиционно партньорство (ТТИП).

Разпоредбите на СЕТА ще започнат да се прилагат веднага, след като двете страни се уведомят взаимно, че са приключили всички необходими вътрешни процедури. Евродепутатите очакват това да се случи още на 1 април 2017-а. Например разделите за търговията, предвиждащи отпадането на 99% от търговските мита, ще влязат в сила, за разлика от главата за инвестициите. За нея ще е необходимо да се получи и одобрението на всичките 28 членки на общността, които ще разглеждат вече одобрения от Европарламента договор. А това, поне към момента, изглежда ще се случи доста трудно при несъгласието на някои региони в Белгия и Австрия. Новоизбраният президент Румен Радев също обяви, че ще сезира за споразумението Конституционния съд, защото според него то е във вреда на националния суверенитет. А лидерът на БСП Корнелия Нинова се закани да блокира ратификацията му, ако партията й има достатъчно сили в следващия парламент. Така че евентуално и България може да се окаже пречка пред свободната търговия, макар ратификацията на СЕТА да е обвързана с отпадането на визите за Канада за българските граждани.

Споразумението с Канада ще премахне митническите тарифи върху повечето стоки и услуги и предвижда взаимно признаване на сертифицирането на широка гама от продукти. Чрез него американската страна отваря своите търгове за обществени поръчки на федерално и общинско ниво за европейските фирми. Европейските доставчици на услуги в бранша на морското корабоплаване, телекомуникациите и машиностроенето, околната среда и счетоводството също ще получат достъп до канадския пазар.

По време на преговорите Канада се е съгласила да защити над 140 географски означения от ЕС за храни и напитки. В споразумението са включени и клаузи за устойчиво развитие с цел опазване на околната среда и социалните стандарти.

За да се разсеят опасенията на гражданите, че СЕТА дава твърде много власт на мултинационалните компании и че правителствата няма да могат да вземат законодателни мерки за защита на здравето на хората, безопасността и околната среда, Европейският съюз и Канада приеха пактът да се прилага, без да се засяга правото на държавите да приемат регулации според своето вътрешно законодателство.

След натиска на Европарламента в окончателния вариант на договора е променен и начинът на уреждане на евентуалните спорове между инвеститори и държави. Това няма да се извършва чрез първоначално заложения ISDS механизъм, който щеше да позволи на компаниите да изберат трибунал по своя преценка. Вместо него ще се прилага инвестиционна съдебна система (ICS), която има за цел да осигури на правителствата контрол върху избора на арбитър.

Освен това CETA няма да премахне митническите тарифи в областта на обществените услуги, аудиовизуалните и транспортните услуги, както и при някои селскостопански стоки като мляко и млечни продукти, пилешко месо и яйца.

Facebook logo
Бъдете с нас и във