Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Центровете за спешна медицинска помощ получиха 240 нови линейки

На центровете за спешна медицинска помощ в страната са предоставени 240 нови линейки. До края на годината се очаква да бъдат доставени още 20 специализирани автомобила. Това съобщи министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов по време на годишното информационно събитие за отчитане напредъка на Оперативна програма "Региони в растеж" 2014-2020 г., организирано от Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

През следващата година ще бъдат разпределени още 140 нови линейки. В ход е процедура по обществена поръчка за купуване и на 42 високопроходими реанимационни автомобила за труднодостъпните райони.

Пълното обновяване на автопарка е част от големия проект за модернизиране на спешната помощ в страната, който се финансира от ОПРР със 164 млн. лв. Той предвижда и основен ремонт и преоборудване на 237 обекта, разположени в 34 болници, 27 центъра за спешна медицинска помощ и 180 филиала към тях в цялата страна. За голяма част от сградите са сключени договори за строително-ремонтни дейности, авторски и строителен надзор. До края на годината ще започне работата по обновяване на спешните центрове в Габрово, Севлиево, Дряново, Две могили, съобщи министър Ангелов.

С финансиране от "Региони в растеж" вече са доставени и при лечение на пациенти в страната се ползват 3580 апарата за спешна помощ, сред които респиратори - стационарни и транспортни, монитори, бронхоскопи, негативоскопи и др. ценна апаратура, необходима за наблюдение и манипулации. През този месец започват и доставките на немедицинска апаратура, която включва бактерицидни лампи за осветяване при интервенция, реанимационни легла, кушетки и др. Предстои и сключване на договор за над 14 000 единици офис оборудване за центровете на спешната медицинска помощ и спешните отделения.

Над 96% от ресурса на ОПРР или 2,91 млрд. лв. са договорените средства по одобрените проекти към днешна дата, каза зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството и ръководител на Управляващия орган на програмата Деница Николова. Над 1,8 млрд. лв. са изплатените средства към различните бенефициенти, а 1,217 млрд. лв. са потвърдени и възстановени на страната ни от Европейската комисия. От одобрените към момента 714 проекта, половината са успешно приключени и отчетени. „Това ни дава увереност, че ще постигнем крайните цели, които сме си заложили“, заяви Николова.

С финансиране от ОПРР близо 370 км републикански пътища от втори и трети клас са рехабилитирани, съобщи председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ Георги Терзийски по време на информационното събитие. Пътните отсечки са с важно значение за по-добрата транспортна свързаност на регионите и общините, като ремонтите допринасят за подобряване на пътната безопасност в страната. „Програмата подкрепя и строителния бранш, който има възможност да работи“, каза още Терзийски.

Изпълнителният директор на Националното сдружение на общините в Република България Силвия Георгиева подчерта значението на оперативната програма за развитието и промяната на облика на българските общини. В настоящия програмен период местните власти, бенефициенти на програмата са реализирали над 630 проекта с инвестиции за над 1,8 млрд. лв.

При представянето на отчета стана ясно, че към днешна дата от ОПРР в Северозападна България се влагат 325 млн. лв. Близо 356 млн. лв. са инвестициите по програмата в общините от Северен централен район, а над 364 млн. лв. се инвестират в населените места от Североизточен район. В Югоизточен район се изпълняват 111 договора за 364 млн. лв. В Южен централен район договорите са 154 на стойност 512 млн. лв. В Югозападния район се инвестират близо 555 млн. лв., 66% от които са за подобряване на градската среда и за модерен обществен транспорт.

Facebook logo
Бъдете с нас и във