Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Центрове за споделени услуги развиват компаниите майки у нас

В последните години настъпва промяна в структурата на чуждестранните инвестиции и плановете на компаниите за развитие у нас. Премина се през интересът към строителството и недвижимите имоти, купуването или изграждането на заводи, докато не се откриха и нови ниши за развитие на бизнес у нас. Заради глобалните тенденции някои компании търсят нови възможности за растеж и изнасят освен своето производство и редица услуги, които се съсредоточават в нови центрове за споделени услуги у нас. А от техните услуги се ползват всички дъщерни фирми на компанията майка.

"Кока-Кола Хеленик Ботълинг Къмпани", която от над 25 г. е на българския пазар, е бутилиращ партньор за търговските марки на The Coca-Cola Company. В България са разположени центровете за споделени услуги за всички страни в групата на "Кока-Кола Хеленик".

Споделеният център за услуги на "Кока-Кола Хеленик Ботълинг Къмпани" в София се ръководи от Оя Гюр, която заема поста от август миналата година. На новата си позиция като директор Shared Services Transition Гюр тя отговаря за оптимизирането на процесите и работата на компанията, както и за предоставянето на най-добрите услуги за доставчици и клиенти за всички дружества на "Кока-Кола Хеленик Ботълинг Къмпани".

Оя Гюр е шеф над 600 човека, които извършват финансови и счетоводни дейности (най-многобройния екип), подпомагат администрирането на процеси в сферата на човешките ресурси и осъществяват управлението на бизнес данните за "Кока-Кола Хеленик Ботълинг Къмпани", която оперира в 28 държави на три континента.

През миналата година Coca-Cola European Partners (CCEP) откри своя нов център за финансови услуги в град Варна. Служителите в него ще извършват широк спектър от финансови услуги. Това представлява част от разширяването на вече съществуващия офис на Coca-Cola European Partners в София, който отвори врати през 2013-а година и в момента има приблизително 800 служители.

Coca-Cola European Partners бутилира Coca-Cola за 13 страни в Западна Европа, не бутилира или продава продукти в България, но както и Coca-Cola Hellenic Bottling Company, която е бутилиращата компания за България и региона, компанията развива своя център за споделени финансови услуги у нас.

Coca-Cola има дълга история в нашата държава и нейното присъствие и инвестиция представляват ключова част от местното бизнес общество. До този момент в България има цели шест индивидуални Coca-Cola дружества: Coca-Cola European Partners Services Bulgaria, които предоставят споделени услуги за групата на CCEP; Coca-Cola Bulgaria – местното представителство на The Coca-Cola Company (TCCC); Coca-Cola Hellenic Bottling Company (CCHBC) - бутилиращата компания за България; Coca-Cola Hellenic Business Services Organization, които предоставят споделени услуги за групата на CCHBC и Coca-Cola Hellenic Group IT Services.

Първото дружество на американската компания  Cargill в България - Cargill Agricultural Supply Chain EMEA, е основано през 2006 г. с централен офис в София и е в основата на бизнеса на компанията. Занимава се предимно с търговия със зърнени и маслодайни култури. Основният фокус е насочен към обслужването на клиентите и съобразяване с индивидуалните им потребности и сегментиране нивото на обслужване според каналите за осъществяване на нови дейности.  През 2013 г. отваря врати втори офис във Варна, където екипът, занимаващ се океански транспорт (Ocean Transportation), осъществява глобалната търговия на Cargill посредством координация на морски плавателни съдове.

През 2014 г. компанията създава и Центъра за споделени бизнес услуги в София (Cargill Business Services Sofia - CBS Sofia). В него централизирано се обслужват бизнесите на Cargill в Европа, Средния изток и Африка, като им се предоставят услуги с добавена стойност в сферата на финансите, транспорта и логистиката, стратегическото снабдяване и доставки, както и управлението на човешки ресурси и се осъществяват на повече от 15 езика. В центъра в София има над 1000 професионалисти, които управляват важни за компанията процеси и предлагат широко портфолио от висококачествени услуги с добавена стойност и силен фокус върху ефективност и качество.

В момента в офисите на Cargill в България работят над 1200 служители.

От октомври миналата година Ева Елгес е новият изпълнителен директор на Cargill в България и оперативен директор на Центъра за споделени бизнес услуги на Cargill в София - Cargill Business Services Sofia. Тя също така ръководи най-голямата функция в центъра - "Финанси", която обслужва финансовите дейности на компанията в Европа, Средния Изток, Африка и Русия. Ева Елгес се присъединява към Cargill през 2018 г., с над 20 години опит в сферата на счетоводството, като през последните десет от тях е заемала позиции във финансовата дейност на интернационални компании като Interbrew, Bosch automotive, Bombardier railway.

В края на миналата година "Карготек България" ЕООД получи сертификат за инвестиция клас "А". Той е за разширяване на центъра за бизнес услуги на финландската компания в град София. Инвестицията е близо 1 млн. лв., като ще бъдат разкрити 172 работни места.

Финландската компания за техника за обработка на товари Cargotec откри глобалния си център за бизнес услуги в София през 2018 година. Българското поделение на компанията доставя вътрешни услуги за компанията майка. Те ще са в сферата на финансите, човешките ресурси, управлението на информация и снабдяването.

Проектът по изнасянето на тези дейности в България е обмислян дълго.  Били са анализирани осем локации в Европа, преди София да бъде избрана за място, където да бъдат изнесени някои от дейностите. В крайна сметка България е спечелила, защото има 36 хил., работещи в тази индустрия, София е развиващ се и кипящ от енергия град, а България предлага конкурентна икономическа среда.
Офисът на компанията в България, който се намира в новата сграда "Милениум център" в София, обслужва бизнеса и товарите за компанията майка и постепенно ще се разшири в над 40 държави.
Поделението в България дава възможност на основните звена на компанията да освободят време и ресурси, за да се фокусират върху основната си дейност.

Facebook logo
Бъдете с нас и във