Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Централна и Източна Европа остава привлекателна инвестиционна дестинация

Прага остава една от търсените дестинации за инвестиции в недвижими имоти.

Икономиките на държавите от Централна и Източна Европа (ЦИЕ) отбелязват по-бързо възстановяване след COVID пандемията в сравнение с тези на западноевропейските страни-членки на ЕС, като най-много се отличават Полша, Унгария, Румъния и прибалтийските републики. Въпреки това, глобалният инфлационен натиск, по-високите лихвени проценти и нарушенията във веригите на доставки, заедно с възможната рецесия в Китай, могат да окажат влияние върху икономиките от ЦИЕ през втората половина на тази година.  Причината за това е зависимостта им от капиталовите потоци от други части на света, показва доклад на Colliers (CEE Investment Scene H1 2022).

"С обем от около 5.3 млрд. евро за първото полугодие на тази година, инвестициите в ЦИЕ нарастват с 8.5% на годишна база, отчитайки силна активност през първото тримесечие, която се забавя през второто. Наблюдават се голям брой сливания и поглъщания чрез купуване или прехвърляне на акции на инвестиционни дружества, но те не са включени в общия инвестиционен обем. Прогнозите на Colliers са за инвестиции на стойност между 9-10 млрд. евро за тази година към края на годината", коментира Кевин Търпин, Регионален директор капиталови пазари, Colliers CEE.

Ръст на инвестиционния обем в ЦИЕ

Полша отчита 56% дял от инвестиционния обем през първото полугодие, следвана от Чехия и Унгария съответно с по 16% и 12 процента. Инвеститорите остават предпазливи предвид геополитическите и икономическите прогнози, увеличените разходи за финансиране и очакваните промени в ценообразуването, които вероятно ще се проявят през втората половина на тази година.

Инвестиционни потоци в ЦИЕ по сегменти

Сегментът на офис площите доминира през първата половина годината, като особено силна активност е регистрирана в Полша. На следващо място са търговските площи, в резултат на продажбата на активи или дялове от портфолиата на Tesco и EPP. Логистичните и жилищните имоти продължават да се радват на голям интерес, като предизвикателството при тях е недостатъчното предлагане на готов продукт.

Инвестиционни потоци в ЦИЕ по произход на купувача

Местният капитал от държави от ЦИЕ преобладава през първото полугодие с 40% дял от общия обем. Чехия и Унгария продължават да бъдат с водещи позиции със съответно 20% и 11 на сто. Следват северноамериканският (25%) и европейският капитал (21%). Южноафриканските инвеститори също са активни през последните месеци, докато азиатските, обикновено китайски и южнокорейски, за момента остават сравнително пасивни.

"Понастоящем на инвеститорите се налага да взимат сложни решения, като се има предвид относителната географска близост на войната в Украйна и нейните по-широки последици върху цените на горивата и енергията, и последващите нарушения на веригите за доставки. Те трябва да се съобразяват и с не особено положителните макроикономически и геополитическите тенденции, които се развиват. Все пак, това не са предизвикателства, характерни единствено за държавите от ЦИЕ, и следва да се вземат предвид и съответните възможности за инвеститорите в региона", подчертава Кевин.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във