Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Цените в промишлеността нарастват с близо 7%

Общият индекс на цените на производителите в промишлеността нараства с близо 7% през юни спрямо същия месец на миналата година. Най-съществено е повишението при производството на основни метали - с 14,2%, и добивната промишленост - с 10,2%, показват данни на Националния статистически институт..

При производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ цените са нараснали с 9%, а преработващата промишленост - с 6% на годишна база. От НСИ отчитат спад на цените при производството на тютюневи изделия - с 1%, както и при производството на химични продукти - с 0,6%.

На месечна база общият индекс на цените на производител през юни 2018 г. нараства с 0,8% спрямо май. По-високи цени са регистрирани в добивната промишленост - с 5,3%, в преработващата промишленост - с 0,8%, и при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 0,1%.

Спрямо месец по-рано има съществено покачване на цените в преработващата промишленост, по-конкретно при производството на основни метали - с 2,7%, и при ремонта и инсталирането на машини и оборудване - с 1,3%, а намаление е отчетено при производството на тютюневи изделия - с 0,6%, и при производството на дървен материал и изделия от него, без мебели - с 0,1%.

Цените на производителите на вътрешния пазар през юни 2018 г. се покачват с 5,7% спрямо същия месец на 2017 г., отчитат още от НСИ.  Увеличение на цените е отчетено в добивната промишленост - с 10,7%, при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 9%, и в преработващата промишленост - с 3,4%.

Facebook logo
Бъдете с нас и във