Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Цените по черноморските къмпинги полудяха

S 250 5393ca2c afc6 42e4 a64c 0ae0d385767c
S 250 ba5d795c b54c 4eaa a28e c0d4652c0164

От две години и половина се опитваме да разберем неспирното хленчене на хотелиери и ресторантьори заради ударите, които бизнесът им отнесе по време на пандемията от COVID 19, и да приемем за разумна политиката на последните четири правителства (две редовни и две временни) да му осигурят финансова подкрепа. В същото време обаче доста сериозна част от практикуващите този бизнес въобще не пожела да проумеят, онова, което затворените граници по света им осигури – изобилни количества български туристи - нито е природна даденост, нито тяхна заслуга.

Истинският отговор на въпроса "Защо българинът все по-упорито заобикаля курортите в милата ни татковина?" постепенно започна да се появява на бял свят. Вярно, разгарът на туристическият сезон е още в началото, но и досегашните резултати от това първо лято без ограничителни мерки, не са кой знае колко обнадеждаващи.

Една от причините, заради които нашенци трайно предпочитат да карат летните си отпуски където и да е по света, само не и в милата ни татковина, е необузданият ламтеж за печалби, описван красноречиво с три думички - "Веднага - много - завинаги!" И понеже в прословутите курорти, хотелски комплекси, вилни селища и къщи за гости на туристите няма накъде повече да им бъдат извивани ръцете, лакомията се стовари върху един от най-бързо развиващите се сектори по време на пандемията и постпандемичното ни съжителство - къмпингарският туризъм.  

Цените по черноморските къмпинги стигнаха космически величини. Собствениците на терените, определени за този вид туризъм -

с доста подозрително единодушие,

решиха да се възползват от желанието на хората да прекарат едва-две седмици далеч от скъпотията на мегаломанските комплекси и мизерията на треторазрядните хотели. И затова, вместо да приобщят "новобранците" към този вид туризъм, те решиха да ги „издоят“ докрай.

Наемите за площите в тези зони, обикновено разположени в непосредствена близост до брега скочиха драстично, като на места поскъпването достигна почти 50 процента.

Обяснението е банално - търсенето е много голямо. И по никакъв начин не може да е аргумент в полза на умопомрачителните цени дори в най-непретенциозните къмпинги по Южното Черноморие. Макар отдавна да са в лоното на частния бизнес, в най-известните от тези къмпинги - “Каваците”, “Смокиня”, „Арапя” и “Златна рибка” (например), продължава да броди духът на соца и плановата икономика, когато никой за нищо не беше отговорен. Инвестициите в тях не са чак толкоз фундаментални, но за сметка на това цените там отново са... като в един тематичен виц от средата на 70-те години на миналия век:

Попитали Радио Ереван: Къде на Изток свършва България?

След мълчание от около секунда и половина, Радио Ереван отговорило: Там, където започва "Балкантурист"!

Така например, старо дървено бунгало за двама с общ санитарен възел, известно някога като тип “Романтика”,

вече се предлага за 90 лева на вечер.

Отделно от това, почитателите на почивката сред природата, ще трябва да се бръкнат и за всекидневната такса за паркинг, която варира между 5 и 7 лв. за автомобил.

Най-мизерните и бунгала за четирима се предлагат от 130 лева нагоре. Да не говорим за караваните, чието "тротоарно право" вече подхожда за наемане на паркомясто насред лондонското сити. Цената зави от едно единствено обстоятелство - дали желаният "парцел" е на първа или на втора линия.

Най-солени са цените в къмпинг “Южен бряг” край Черноморец, по-известен със старото си име “Градина”. Тук парцел на първа линия струва 6600 лв. за цялото лято, на втора – 5300 лева, а на трета линия – 4800 лева. Опция за "мръдване" от тези пари няма, защото се плаща предварително и накуп. Пък после ти, ако решиш, слагаш караваната за два дни, за цял месец или за всички 120-130 дни на активния летен сезон.

Най-скъпи в класическите къмпинги по Южното черноморие са вилите, тип бунгало. Четириместните на първа линия струват по 390 лв. на вечер, а на втора линия – по 240 лева. Къщурките с капацитет до шест места се отдават на цени от 330 лв. до 490 лв. - в зависимост колко близо са до прибоя, но този ценоразпис вече е... само мил спомен. Защото от миналата неделя (10 юли),

цените на бунгалата в "Южен бряг" скочиха с 30%

и едно денонощие вече струва от 400 до 650 лева.

Култовият къмпинг “Златна рибка” край Созопол остава любима дестинация на столичната екобохема. Местата за каравани на първа линия там струват по 4500 лева за целия сезон, а на втора – 3000 лева. Паркирането на четириместна собствена каравана за по-малко време също излиза доста солено: първа линия - 70 лв. на ден, на втора линия - 60 лева.

За да се насладиш на удоволствието да нощуваш под звездите в собствена палатка, ще трябва да се изръсиш с 45-55 лв. - в зависимост от избраното място. Другият вариант е да си наемеш оборудвана каравана. Ако е с едно-две легла - 120 лв. на вечер, ако е с три-четири - 140 лв. на нощувка.

В къмпинг „Арапя” пък са решили, че няма нужда от строго фиксирани цени, защото тук чорбаджиите са няколко и почивката се договаря с пазарлък. Така или иначе, ако е далеч от морето, една оборудвана каравана струва минимум 100 лв. на ден, но ако е на брега - пазарлъкът тръгва от 150 лв. и... докъдето стигне.

За да паркираш собствения си кемпер или каравана за определен срок, наемът за терена е с фиксирана дневна такса от 80 лв.  плюс 4 лв. отгоре на всеки който я обитава. Цената на палатки също е станала доста солена - по 30-40 лв. на ден. В цената са включени ток, вода и паркинг. Приблизително същите са цените и в къмпингите „Каваци“ и „Смокиня“.

Ако все пак

 усещането за свобода,

което дава този вид туризъм е по вкуса ви, но не разполагате със собствена каравана или с кемпер, ще се наложи да... харчите. Еднодневната цена на кемпер под наем тръгва от 115 евро и стига до 250 евро - в зависимост от марката, големината и оборудването му. Към тези пари трябва да бъдат добавени и космическите "цифри" за къмпинг площите, така че в случая свободата наистина струва ужасно скъпо. Но, както е казал народът по друг повод, кеф цена няма. И тъкмо на това разчитат всички онези, които по една или друга причина не успяха да построят по една селска прогимназия върху имотите си на първа линия. Без изобщо да си помислят, че само на 300 километра южно от Стара планина гърците предлагат сто пъти повече места за "див туризъм", които хем са много по-добре поддържани от нашите, хем са доста по-евтини...

Facebook logo
Бъдете с нас и във