Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

ЦЕНИТЕ НА ГЛОБУЛ - ЯСНИ В КРАЯ НА АВГУСТ

Според запознати с пазарните планове на втория GSM-оператор Космо Бългерия Мобайл със 100% гръцки капитали, носещ търговската марка Глобул, той ще обяви цените си в края на месец август. Това означава, че компанията ще информира колко ще струват нейните предплатени услуги и месечни такси непосредствено преди да започне търговската си дейност, което вероятно ще стане през първата половина на септември.
Конкурентният Мобилтел предвижда да направи още едно намаление на своите тарифи, но след като стане ясно какви ще са цените на Глобул. По този начин първият български GSM-оператор планира да предложи най-ниските цени, дори и след започването на търговската дейност на гръцката компания. В момента МобилТел предлага телефон плюс сим-карта с платена такса за един месец за малко над 100 лв. без тригодишен договор. Само сим-картите пък струват близо 50 лв. с ДДС. Още през пролетта на тази година от втория GSM-оператор обявиха, че със самото започването на пазарната си дейност ще имат по-ниски тарифи от тези на Мобилтел. За да спази обещанията си ръководството на Глобул ще се принуди да забави официалното обявяване на своите тарифи. Компанията едва ли може да си позволи веднага, след като обяви цените си, да даде възможност за ответно действие на първия цифров мобилен оператор. От Глобул не са длъжни да съгласуват своите тарифи с представители на Държавната комисия по далекосъобщенията, тъй като нямат монополно положение на пазара.
Една от първите фирми, които ще сключат договор с преките дистрибутори на Глобул ще бъде българската търговска верига Джеф. Тя ще разпространява продуктите и услугите на мобилния оператор наред с Германос, Офис 1 Суперстор и ГлобалНет, но предимно в градовете, където тези гръцки фирми не присъстват.
Космо Бългерия Мобайл демонстрира възможностите на своята мрежа този вторник в хотел Шератън, където певицата Валя Балканска проведе първия официален разговор с код 098. На събитието присъстваха представители на досегашната държавна администрация в областта на съобщенията, начело с ексминистъра на транспорта и съобщенията Антони Славински. Неговият приемник Пламен Петров обаче не дойде на проявата, тъй като по същото време се провеждаше съвещание на новия министерски съвет. Все още разговори през втората GSM-мрежа могат да се водят само с абонати на Българската телекомуникационна компания, тъй като не са приключили преговорите между Космо Бългерия Мобайл и другите два мобилни оператора Мобилтел и Мобиком.

Facebook logo
Бъдете с нас и във