Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Цените на енергията летят, а с идването на студа ще става по-зле

Цените на енергията летят нагоре, а с наближаването на зимата България, а и Европа, имат все повече поводи за притеснения. Природният газ се повишава до рекордно високи стойности. И ако скоро не бъдат взети сериозни мерки, сметките на домакинствата ще продължат ударно да нарастват. Перфектната буря се допълва от обстоятелството, че повишената цена на енергията неизменно тласка и цените на останалите стоки.

Според прогноза на Bank of America само повишението при природния газ може да вдигне инфлацията с 2% в по-дългосрочен план. Ако съдим по сигналите на Централните банки, то повишението на инфлацията редом с икономическото възстановяване се явява и фактор за вдигането на лихвените проценти по кредитите през следващата година.

Положението явно е достатъчно тревожно щом дори безкрайно тромавата администрация в Брюксел се задейства сравнително бързо. Неотдавна комисарят по енергетиката Кадри Симсон обяви, че Еврокомисията подготвя набор от инструменти, които страните-членки да използват, за да се справят със скока на енергийните цени, без да нарушават правилата на общността.

"Съществуват инструменти, които държавите-членки могат да използват за незабавно решаване на ситуацията. ДДС и акцизната политика, а също и целенасочените мерки за бедни и уязвими потребители или временни мерки към домакинствата и малките предприятия, както и директна подкрепа за потребителите. Всичко това са стъпки, които могат да бъдат предприети напълно в съответствие с правилата на Европейския съюз”, обясни енергийният еврокомисар.

Първа криза за служебния кабинет

На национално ниво скокът на цените представлява първото много сериозно изпитание за служебното правителство на Стефан Янев. Домакинствата и бизнесът очакват решения за овладяване на ситуацията, която с всеки изминал ден се усложнява. За това допринасят и водещите политически играчи, опитвайки се да се възползват от напрежението преди изборите на 14 ноември.

"Ще се опитаме да вземем неотложни решения, но това е един проблем, който е в цяла Европа. В един момент всички европейски политици са притеснени от високите цени на тока и търсят нестандартни решения. Преди всичко сме длъжни да намерим решения и в нашата сфера на енергетиката и цените да са поносими", коментира Янев на 22 септември и обеща мерките на правителството да бъдат обявени до дни.

"В момента икономиката ни е в подем, като изключим този факт на повишаването на цените, което засяга хората от малките и средните предприятия. Специално за тези, които произвеждат и обработват метали, не е толкова остър проблемът например, защото заедно с ръста на цените на тока, имаше по-голям ръста и на тези на металите. Винаги е въпрос на баланс, утре пазарът може да е различен. В последните няколко месеца виждаме, че икономиката се възстановява. Това е положителен тренд. Световната икономика също се възстановява. Нека се опитаме да мислим позитивно", призова служебният министър-председател.

Бизнесът и домакинствата изправени до стената

Призивите за повече оптимизъм едва ли впечатляват затъващия бизнес, а и домакинствата, които очакват подкрепа. Председателят на АИКБ Васил Велев определи положението като безпрецедентно. Неговата идея е държавата да компенсира сметките, които фирмите ще платят в следващите шест месеца, с очакваните чисти печалби за държавното дружество АЕЦ "Козлодуй". 

"Ние сме предложили механизъм как това да стане - разходите за едни са приходи и печалби за други. Изчислили сме, че АЕЦ "Козлодуй" ще реализира свръхпечалби над планираните - над милиард и 300 милиона, които му падат от небето. Не защото са станали такива стахановци и защото са открили световна новост, те просто правят това, което са правили 40 години, нищо различно. Тези пари ще бъдат прахосани, както обикновено се случва в енергетиката", обясни Велев.

Синдикатите от своя страна изтъкват, че нито бизнесът, нито домакинствата са защитени в сегашната ситуация.

"По линия на цената на тока домакинствата ще бъдат защитени, но по линия на цената на газа няма да бъдат защитени, защото топлото ще скочи с двуцифрен процент и трябва да има компенсация”, смята президентът на КНСБ Пламен Димитров.

В очакване на някакви мерки 

Икономисти вече излизат с идеи как да се компенсират гражданите и фирмите и да се овладеят цените. Румен Гълъбинов например предлага въвеждане на лимити върху надценките на базови стоки и услуги, освобождаване на част от държавния резерв и регулиране на износа на ток с лимити за цена и квоти за количество. Според него може да се направят и данъчни облекчения, като намаляване на ДДС наполовина - от 20 на 10% - за електроенергията през зимните месеци, а също така да се въведат удължени срокове за деклариране и плащане на ДДС.

"Трябва да се търси вариант, така че да се налее ликвидност, защото България в момента изнася от порядъка на 2000 мегавата на часа електрическа енергия, с която покриваме дефицита на целия район. По някакъв начин трябва да включим още мощности, които притежаваме, или да са в готовност, така че да не се получи по-голям дефицит в региона, за да се повиши цената на електрическата енергия", е становището на изпълнителния директор на БЕХ Валентин Николов.

Той поясни, че има два блока в ТЕЦ "Марица изток 2", които са след ремонт и ще могат да бъдат включени, за да компенсират частично електрическата енергия, която ще бъде загубена като ликвидност на българския пазар.

Как действат в Европа

Още преди десет дни испанският премиер Педро Санчес обяви поредица от мерки, насочени към намаляване на високите разходи за природен газ и електричество за потребителите.  Идеята е до края на годината цената на тока да спадне с 15 процента. Първата стъпка на испанското правителство е намаляване на специалния данък върху електроенергията от 5,1 на 0,5 %, който е преотстъпен на автономните региони. Освен това се предвиждат структурни реформи за насърчаване на по-чиста и по-евтина енергия и мерки за защита на най-уязвимите потребители.

Франция пък планира да извърши еднократни плащания в размер на 100 евро на близо 6 милиона домакинства с по-ниски доходи, за да покрият увеличението в цените на енергията.

Гърция също обяви план, който предвижда компенсации за хората и малкия бизнес заради по-скъпия ток.

"Ще субсидираме с 9 евро всички сметки за електроенергия за консумация до 300 kWh на месец, независимо от доставчика", съобщи преди дни гръцкият енергиен министър. По думите му на практика 72% от всички домакинства в страната ще бъдат подпомогнати, но също така и малките и средни предприятия, както и земеделските производители, които са свързани към ниско напрежение.

Набелязани са и допълнителни отстъпки за потребление между 300 kWh до 600 kWh на месец. Сметките на гръцките власти, които ще се прилагат със задна дата от септември, са, че така покачването на сметките за ток на едно средно домакинство ще бъде ограничено до 1-2 евро на месец.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във