Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Цените на бензина и дизела ще скочат до 2.50 лв. за литър

Цената на суровия петрол преди месец беше 80 долара за барел, вчера се достигнаха рекордни стойности за последните осем години и достигнахме до 86 долара за барел. Това е главната причина да нарастват цените на основните горива. Предполагам, че те ще достигнат до около 2,50 лв., заяви Светослав Бенчев от Българска петролна и газова асоциация.

"На последната среща на ОПЕК беше решено да не се увеличават квотите на производство, това означава, че търсенето продължава да е по-голямо от предлагането. Дефицит засега няма. Ако не се увеличи производството, цените могат да тръгнат още нагоре и могат спокойно да надминат 90-95 долара за барел“, посочи пред bTV Бенчев. 

Експертът обясни, че другото нещо, което държи цената на суровината висока е цената на енергийните ресурси.

„Цената на нашите бензиностанции се е вдигнала с около 11% в рамките на месец-месец и половина, в същото време цената на суровината е нараснала с около 25%. Това поскъпване е съвсем нормално с наближаването на зимния период“, поясни той. По думите му у нас сме с най-ниските цени на горивата в ЕС със и без такси.

Неотдавна именно от  Българската петролна и газова асоциация предупредиха, че заради новите екорегулации на ЕС ни чака шоково поскъпване на горивата от 2023 година. Причината е промяна в изчисляването на акцизите.

С промяната акцизът в ЕС ще се изчислява не на количества, а на енергиен еквивалент, тоест не на 1000 литра, а на гигаджаул (GJ). При сегашната цена на петрола това ще добави 1,10-1,20 лева (без ДДС) на литър към цената на бензина и дизела, което означава около 50% повишение на цената.

Facebook logo
Бъдете с нас и във